Hirdetés

Mi ez a tőzsdebotrány, ahol redditezők szívatják éppen a Wall Streetet?

|

Úgy kifacsarták a redditezők a GameStop-részvényekkel shortolókat, mintha nem lenne holnap. Ez mind szép és jó, de amúgy mi a fenét jelent?

Hirdetés

Ép ésszel felfoghatatlan, ami a tőzsdén történik most - vagy úgy bármikor. Momentán brutál meredek árfolyamot produkálnak a járvány miatt is nyűglődő GameStop amerikai videojáték-üzletlánc részvényei, méghozzá egy subredditnyi kisbefektetőnek köszönhetően, akik így vagy úgy, de iszonyat kellemetlen helyzetbe hozták a Wall Streetet, annak shortoló befektetési alapjait, illetve brókercégeket és appokat is.

Mit csinálnak kik a mivel?

- bukkanhat ki többekből a történteket látván, még azokból is, akik amúgy éltek-haltak a valós eseményeket feldolgozó A nagy dobás vagy A Wall Street farkasa filmekért, csak épp a tőzsdei vonulatból nem értettek semmit.

Együttérzünk velük, és nyugtassa őket a tudat, hogy a mostani események nemcsak őket, de konkrétan a részvénypiacot is komoly fejvakarásra késztetik. Nagyon röviden össze is foglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, persze tudván azt is, hogy szinte percről percre változik a helyzet, ezért is maradjunk csak a négy legfontosabb kérdésnél.

Hirdetés

Mi van a GameStoppal?

A GameStop egy Amerikában alapított, világszerte több mint 5500 üzlettel bíró videojáték-lánc - és egyike azon szereplőknek, akik komoly kihívásokkal néztek szembe az elmúlt években. Itt nem csak a koronavírusra gondolunk, bár tény, hogy a járványt és a vele járó korlátozásokat nyilván nagyon megsínylették a boltok: a GameStop a digitális áruházak és videojátékos streamingszolgáltatások térnyerésével sem igazán tudja tartani a lépést, azzal pedig, hogy a pandémia miatt még inkább megcsappant a videojátékot személyesen vásárlók száma, a cég részvényei is bezuhantak.

A GameStop-részvények, azaz a GME jó néhány évvel ezelőtt még 20-40 dolláros értéket produkált, de már a járványt megelőzően is inkább 5-10 dollár körüli értéken stagnált, hogy aztán az elmúlt egy évben pályafutásának legmélyebb pontját is megjárja, méghozzá tavaly áprilisban az akkori 2,80 dolláros árával.

Aztán tavaly szeptemberben megérkezett a vezetőségbe Ryan Cohen (lent), a Chewy állateledel-webshop alapítója, hogy komoly pénzt fektessen be a GameStopba, ami akár arra is utalhatott, hogy Cohen ebben az üzletláncban is érdemi e-kereskedelmi potenciált lát. 

Ryan Cohen
Ryan Cohen

Bár Cohen színre lépésével némileg megindult az árfolyam, illetve többen fel is tették a kérdést, hogy esetleg nincs-e alulértékelve a GME, a Wall Street így is inkább újbóli csökkenésre számított, ennek okán pedig pont az történt, ami ilyenkor várható lenne: a befektetési alapok ráshortoltak a GameStop-részvényekre.

Mi az a shortolás?

Most jön az a számunkra igencsak kellemetlen rész, ahol muszáj lesz elmagyaráznunk, mi is az a shortolás. Zárjuk rövidre a tőzsde lesszabályát: tegyük fel, hogy egy kisebb díj mellett részvényt kölcsönzünk, ami mondjuk akkor 5 dollárt ér, majd ezen az áron azonnal továbbadunk rajta, annak reményében, hogy később olcsóbban vissza tudjuk azt vásárolni, amikor pedig visszaadjuk a kölcsönkapott részvényt, a különbözetet felmarkoljuk. A művelet lényege, hogy kötelesek vagyunk visszavásárolni a részvényt a nap végén, tehát ez egy spekuláció, arra játszunk, hogy eladunk, az veszít az árából, majd nyereséget termelünk a visszavásárlásnál.

Pont ez történt az elmúlt időkben az egyre gyengülő GME-vel is, olyannyira, hogy  még a shortolt részvényeket is továbbshortolták. Így lett a GameStop-részvények 140% százaléka is shortolva, hiszen a Wall Street arra spekulált, hogy esik az árfolyam, így olcsóbban vehetik vissza a részvényeket és nagyobb különbözettel adhatják azt vissza a tulajdonosnak.

Igen ám, de pont abban rejlik a shortolás kockázata, hogy ha közben meg kilő az árfolyam, hiszen az részünkről gyakorlatilag végtelen veszteséggel járhat, ha nem gyengül, hanem pont, hogy erősödik a kölcsönvett részvény azután, hogy eladtuk azt.

Nos, mi nem vagyunk Margot Robbie-k A nagy dobásból, ő biztosan jobban elmagyarázta volna az egészet. Mindenesetre itt jött a képbe a Reddit - pontosabban inkább a tőzsdézés új korszaka.

És mi van a Reddittel?

Érdemes először megérteni az egyszeri fogyasztót, aki a járvány miatt hónapok óta otthon üldögél, nem jár a GameStopba vagy bárhova személyesen vásárolni és úgy általában is kevesebbet költ. A pandémiával idővel kedvenc sporteseményeinek is annyi, vele tehát a sportfogadásoknak is, ugyanakkor szerencsejáték-kedvelőként épp a részvénypiacban leli meg azt a helyet, amiben egyben gyors pénzkereseti lehetőséget lát.

Eközben felnőtt egy olyan generáció is, aki gyerekként élte meg, ahogy családja tönkrement 2008-ban a gazdasági világválságnak köszönhetően, melyben nem kis szerepet játszottak azok a Wall Street-i befektetők is, akik az ő szemében most éppen a GameStop- és a hozzá hasonló részvényeket shortolják. Itt már nem a klasszikus receptek érvényesülnek, nem mindenki akarja követni azt az utat, aminek a buktatóit már látta korábban, az online játékokban és fórumokon élő fiatalok és fiatal felnőttek változtatni fognak bizonyos dolgokon, ennek egyértelmű jelét láthatjuk most.

Rengeteg tényező közrejátszhatott abban, hogy a közelmúltban kialakuljon a tőzsdézés új trendje, amit a YOLO és FOMO érzése hajtja, de valamelyest a düh is. Ennek egyik szüleménye egy reddites közösség, az r/wallstreetbets nevű subreddit, ami első blikkre, valljuk be, csak egy kibogozhatatlan katyvasz. Márpedig itt a mémeken és a szokásos reddites összevisszaságon túl magas kockázattal járó befektetési ötletek is pörögnek - többek közt az, hogy őrült módjára fektessen mindenki GameStop-részvényekbe.

Például egy redditező, u/DeepFuckingValue, kinek neve tökéletesen rezonál a helyzet abszurditására, 53 ezer dollárt, azaz kb. 16 millió forintot költött 2019 nyarán a cég részvényeire - és most lényegében ő a közösség császára, merthogy befektetése egy ponton már dollártízmilliókat ért, annak hatására, hogy tényleg rengetegen elkezdtek GME-t venni.

Ahogy az mostanság lenni szokott, végül Elon Musk Tesla-vezér is megérkezett a buliba: kitweetelte, hogy "Gamestonk!!", vele együtt a subredditet, innen meg már végképp nem volt megállás.

Az árfolyam az egekbe repült, volt, hogy közel 350 dollárnál zárva a napot, de néha majdnem 500 dolláros árat produkálva. Igen, ez ugyanaz a részvény, ami szűk egy éve még 3 dollárt sem ért.

És akkor most mi van?

Hogy pontosan minek is lehetünk épp a szemtanúi, arról az elemzők, a politikusok és a sajtó is menet közben, a történések fényében formál véleményt. Minden bizonnyal előttünk születik most meg, vagy épp mutatja meg magát a nagyérdemű előtt is a közösségi tőzsdézés, ahol már nemcsak a Wall Street-i cápák, hanem a kisember is asztalhoz ülhet, vagy akár komoly hatással lehet az eseményekre.

A shortok kifacsarása, ami "short queeze"-ként tényleg létező fogalom, eközben térdre kényszerítette az egyik nagy befektetési alapot, a Melvin Capitalt is, aki annyit bukott a GameStoppal, hogy részben emiatt kellett versenytársainak kisegítenie, majd végül ki is szállt a cég shortolásából.

Az elmúlt napok a brókercégeket és a redditezők által is preferált részvénykereskedős alkalmazásokat is megizzasztotta, kiváltképp a Robinhoodot, ahol január 28-án bejelentették, hogy immáron nem lehet vásárolni GameStop- és más, szintén hasonló helyzetből felkapott és most szintén jól menő részvényeket, például a járvány miatt szintúgy küszködő AMC mozihálózatét vagy BlackBerryét.

Ennek hatására nagyot is zuhantak a részvényárak, a GME január 27-ről 28-ra konkrétan 154%-ot esett - miután előtte levő nap közel 200%-ot erősödött.

Bár a Robinhood később, ha korlátozottan is, de újra engedélyezte a vásárlást, egy felhasználó ez idő alatt már be is perelte a platformot szándékos manipuláció vádjával, a Joe Biden-féle adminisztráció pedig bejelentette, hogy figyelik az eseményeket.

Ez ugyanis felveti a kérdést, hogy ha a független közvetítők "veszély esetén" beleszólnak a kereskedelembe, mert éppen nem azok nyernek, akik eddig, akkor beszélhetünk-e szabad piacról?

Ezek itt most csak az alapok voltak, mert hát a történet még javában kibontakozóban van, arról meg ne is beszéljünk, már most mennyi konteót termeltek ki magukból az elmúlt napok. Szó van itt arról, hogy a Reddit kisbefektetői lényegében az Occupy Wall Street antikapitalista mozgalom modern, digitális formában újjászületett változata, hogy a Robinhood összejátszik bizonyos befektetési alapokkal, no meg arról is, hogy eközben az r/wallstreetbets addig kívánja pumpálni az árfolyamot, amíg lehet, megkérdőjelezve azt is, hogy itt tényleg pénzkereseti szándékkal szálltak-e be ennyien a buliba, vagy csak… buliból.

Bárhogy is legyen, abban már most is többnyire egyetértés van, hogy ezt nehéz lesz kibogozni, ily módon akár azt bebizonyítani, hogy történt-e bármiféle jogsértés. Ez utóbbi akkor állna fenn például, ha valaki "bennfentes információkra" hivatkozva irányította volna a kisbefektetőket, így manipulálva a részvénypiacot, csak hát a subredditet végiggörgetve ember legyen a talpán, aki mindezt képes átlátni.

Mindenesetre még azt sem lehet biztosan kijelenteni, hogy kik fognak nyerni vagy ordas nagyot bukni a GameStop körüli hullámvasúttal, hiszen e pillanatban legalább annyira tűnik a GME az évezred beruházásának, mint amennyire az évezred buktájának is, amivel végső soron a Reddit embere is hatalmasat koppanhat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)