Hirdetés

Ítélet született az Epic Games és az Apple perében, mindenki nyert és mindenki veszített

|

Salamoni döntést hozott az ügyben eljáró bírónő.

Hirdetés

Picivel több mint egy éve, 2020 augusztusában a Fortnite és az Unreal Engine bevételein egyre nagyobbra hízó, valamint a Tencent anyagi hátterét is élvező Epic Games úgy döntött, megrángatja az oroszlán bajszát, és megpróbálja erőből megváltoztatni azt a gyakorlatot, mely szerint a platformok tulajdonosai nemcsak a boltjaikban értékesített alkalmazásokat vámolják meg, hanem az azokon belül vásárlások után is levonnak 30 százalékot.

A történteket úgy is lehet értelmezni, hogy az Epic Games a szabadságharcos, míg az Apple (és kisebb mértékben a Google) a gaz elnyomó, de olyan olvasata is lehet a dolognak, hogy a Tim Sweeney vezette cég szándékosan provokálta ki az almás válallat előre kiszámítható válaszlépéseit (a Fortnite kitiltását és az Unreal Engine száműzésére tett kísérletet), amikor az AppStore szabályzatát megszegve kezdte árulni a Fortnite játékbeli fizetőeszközét. Tette mindezt azzal a céllal, hogy utána pert indíthasson.

Hirdetés

Szerencsére nem a mi dolgunk volt igazságot tenni az ügyben, hanem Yvonne Gonzales Rogers bírónőé, aki egyes kérdésekben az Epic Gamesnek kedvező ítéletet hozott, másokban pedig az Apple ügyvédeinek érvelését fogadta el. A legfontosabb - és ez elég keserű pirula lehet a cupertinóiak számára -, hogy 2021. december 9-i hatállyal többé nem tilthatják meg hogy a fejlesztők alternatív fizetési felületekre navigálják ügyfeleiket, például az alkalmazásukban erre a célra elhelyezett gombokkal.

Ugyanakkor az Epicnek nem sikerült bebizonyítania, hogy az Apple megszegte volna az állami vagy szövetségi trösztellenes törvényeket, mi több, 3,6 millió dollár kártérítést kell fizetnie az Apple-nek azért, amiért 2020 augusztusa és októbere között - mielőtt repült volna a Fortnite az AppStore-ból - a szabályokat megkerülve szedte be a játékosoktól a pénzt az alkalmazáson keresztül. Ez konkrétan az említett módon keresett 12 167 719 dollár 30 százaléka (plusz egy kis extra).

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Bár mindkét félnek módjában áll fellebbezni, egyelőre úgy tűnik, hogy sem az Apple, sem az Epic nem tervez hasonlót. Az előbbi közleményben üdvözölte, hogy a bíróság kimondta, nem sértettek törvényt, és elismerte, hogy a sikeresnek lenni nem illegális. Tim Sweeney ezzel szemben a Twitteren úgy fogalmazott, hogy a mostani ítélet nem tekinthető győzelemnek, a Fortnite pedig akkor térhet vissza az AppStore-ba, amikor megteremtődnek a tisztességes verseny feltételei.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)