Hirdetés

Amerikai politikusok tiltakoznak a Sony versenyellenes üzletpolitikája miatt

|

A politikusok szerint a PlayStation gyártója megkérdőjelezhető egyezményekkel tartja fenn az Xboxszal szembeni előnyét a japán piacon.

Hirdetés

Az Activision Blizzard tavaly óta húzódó felvásárlása ismét kiélezte a konzolháborút. A narratíva nagyon leegyszerűsítve hónapok óta arról szól, hogy a Sony versenyellenes magatartással vádolja a játékipari óriást bekebelezni készülő Microsoftot, amelynek szándékait az EU-s, a brit és az amerikai versenyhatóságok is vizsgálják, különös tekintettel a Call of Duty széria elérhetőségének témájára.

Újabban a redmondiaknak áll a zászló, miután a pletykák szerint az Európai Bizottság rá fog bólintani az akvizícióra, nemrég pedig az Egyesült Királyságban zajló CMA-vizsgálat is arra jutott, hogy üzleti szempontból nem lenne logikus a CoD rettegett exkluzívvá tétele. Az USA illetékes hatósága, az FTC ugyan már peres úton igyekszik megakadályozni a 69 milliárd dolláros üzletet, de a Microsoft most nagy segítséget kapott néhány helyi politikustól.

Hirdetés

Az Axios beszámolója szerint ugyanis az utóbbi napokban összesen 11 demokrata és republikánus kongresszusi tag vádolta meg versenyellenes magatartással a Sonyt. A politikusok egyike, Maria Cantwell washingtoni szenátor egy meghallgatáson hozta fel a témát az Egyesült Államok kereskedelmi képviselőjének, Katherine Tai-nek, a többiek pedig két nyílt levélben fogalmazták meg az aggályaikat. A levelek egyikét a kereskedelmi miniszter Gina Raimondóhoz is eljuttatták.

A képviselők úgy vélik, hogy a Sony tisztességtelen módon védi az előnyét a japán piacon, olyan egyezményeket kötve, amelyek diszkriminatívak a külföldi konkurenciára, különösen a Microsoftra nézve. Az egyik levél alapján, amelyet négy republikánus aláíró jegyez, a PlayStation gyártója szerződésekkel tartja távol a helyi sikerjátékokat az Xbox platformtól, így őrizve a "high end konzolpiacból" kihasított 98%-os részesedését.

"Úgy tűnik, hogy a japán kormány politikája, mely szerint a Sony ellen nem indít büntetőeljárást, komoly akadályt jelent az amerikai export számára, ez pedig jelentős hatással van a Microsoftra és számos amerikai játékfejlesztőre és kiadóra, akik világszerte értékesítenek, a Japánban elért bevételeiket viszont csökkentik ezek a gyakorlatok."

- áll a levélben. A politikusok szerint a Sony magatartása nemcsak a japán versenyjogi szabályozást sértheti, de az Egyesült Államok és Japán között fennálló Digitális Kereskedelmi Egyezménnyel is ellentétes lehet, amely az ilyen termékek diszkriminációtól mentes, szabad kereskedelmét hivatott biztosítani.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A levelek aláírói azt kérik, hogy az USA vesse fel a kérdést a japán kormánynál, és határozzák meg, hogy melyek azok a további akadályok, amelyek gátolják az amerikai szereplők belépését a helyi piacra. A kereskedelmi képviselő pedig már meg is ígérte a témát felvető washingtoni szenátornak, hogy utánanéz a kérdésnek.

Cikkünk írásáig a Sony nem nyilatkozott az ügyben, a fejleményt kommentáló Microsoft viszont máris üdvözölte az esetleges további vizsgálatokat. A vállalat szerint a Sony versenyellenes taktikái "megérnek egy vitát", hogy egyenlő feltételek szülessenek a játékiparban. Az persze nem lenne meglepő, ha a redmondiak is besegítettek volna a japán rivális üzletpolitikája körüli érdeklődés hirtelen feltámadásába, hiszen ez közvetett módon az Activision Blizzard felvásárlásáért folytatott perben is hasznos lehet számukra.

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)