Hirdetés

Amerikai politikusok tiltakoznak a Sony versenyellenes üzletpolitikája miatt

|

A politikusok szerint a PlayStation gyártója megkérdőjelezhető egyezményekkel tartja fenn az Xboxszal szembeni előnyét a japán piacon.

Hirdetés

Az Activision Blizzard tavaly óta húzódó felvásárlása ismét kiélezte a konzolháborút. A narratíva nagyon leegyszerűsítve hónapok óta arról szól, hogy a Sony versenyellenes magatartással vádolja a játékipari óriást bekebelezni készülő Microsoftot, amelynek szándékait az EU-s, a brit és az amerikai versenyhatóságok is vizsgálják, különös tekintettel a Call of Duty széria elérhetőségének témájára.

Újabban a redmondiaknak áll a zászló, miután a pletykák szerint az Európai Bizottság rá fog bólintani az akvizícióra, nemrég pedig az Egyesült Királyságban zajló CMA-vizsgálat is arra jutott, hogy üzleti szempontból nem lenne logikus a CoD rettegett exkluzívvá tétele. Az USA illetékes hatósága, az FTC ugyan már peres úton igyekszik megakadályozni a 69 milliárd dolláros üzletet, de a Microsoft most nagy segítséget kapott néhány helyi politikustól.

Hirdetés

Az Axios beszámolója szerint ugyanis az utóbbi napokban összesen 11 demokrata és republikánus kongresszusi tag vádolta meg versenyellenes magatartással a Sonyt. A politikusok egyike, Maria Cantwell washingtoni szenátor egy meghallgatáson hozta fel a témát az Egyesült Államok kereskedelmi képviselőjének, Katherine Tai-nek, a többiek pedig két nyílt levélben fogalmazták meg az aggályaikat. A levelek egyikét a kereskedelmi miniszter Gina Raimondóhoz is eljuttatták.

A képviselők úgy vélik, hogy a Sony tisztességtelen módon védi az előnyét a japán piacon, olyan egyezményeket kötve, amelyek diszkriminatívak a külföldi konkurenciára, különösen a Microsoftra nézve. Az egyik levél alapján, amelyet négy republikánus aláíró jegyez, a PlayStation gyártója szerződésekkel tartja távol a helyi sikerjátékokat az Xbox platformtól, így őrizve a "high end konzolpiacból" kihasított 98%-os részesedését.

"Úgy tűnik, hogy a japán kormány politikája, mely szerint a Sony ellen nem indít büntetőeljárást, komoly akadályt jelent az amerikai export számára, ez pedig jelentős hatással van a Microsoftra és számos amerikai játékfejlesztőre és kiadóra, akik világszerte értékesítenek, a Japánban elért bevételeiket viszont csökkentik ezek a gyakorlatok."

- áll a levélben. A politikusok szerint a Sony magatartása nemcsak a japán versenyjogi szabályozást sértheti, de az Egyesült Államok és Japán között fennálló Digitális Kereskedelmi Egyezménnyel is ellentétes lehet, amely az ilyen termékek diszkriminációtól mentes, szabad kereskedelmét hivatott biztosítani.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

A levelek aláírói azt kérik, hogy az USA vesse fel a kérdést a japán kormánynál, és határozzák meg, hogy melyek azok a további akadályok, amelyek gátolják az amerikai szereplők belépését a helyi piacra. A kereskedelmi képviselő pedig már meg is ígérte a témát felvető washingtoni szenátornak, hogy utánanéz a kérdésnek.

Cikkünk írásáig a Sony nem nyilatkozott az ügyben, a fejleményt kommentáló Microsoft viszont máris üdvözölte az esetleges további vizsgálatokat. A vállalat szerint a Sony versenyellenes taktikái "megérnek egy vitát", hogy egyenlő feltételek szülessenek a játékiparban. Az persze nem lenne meglepő, ha a redmondiak is besegítettek volna a japán rivális üzletpolitikája körüli érdeklődés hirtelen feltámadásába, hiszen ez közvetett módon az Activision Blizzard felvásárlásáért folytatott perben is hasznos lehet számukra.

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)