Hirdetés

Ugye te is felismered ezeket a legendás filmes helyszíneket?

|

Mutatunk néhány emlékezetes filmforgatási helyszínt, melyek több-kevesebb sikerrel dacolnak az idővel.

Hirdetés

Filmesként kétségtelenül izgalmas lehet a tudat, hogy ha sikerül maradandót alkotni, az ember munkája örökre nyomot hagyhat a popkultúrában, ehhez pedig még csak rendezőnek sem kell lenni, hiszen akár a kellékesek vagy a sminkesek is hozhatnak olyan döntéseket, amelyek végül nagyban befolyásolják a végeredményt, legendák születésének alapozva meg.

Nincs ez másként a forgatási helyszínek kiválasztásával sem: ezernyi olyan épület és táj van, melyek láttán világszerte millióknak ugrik be ugyanaz a filmélmény. Ezekből válogattunk néhány érdekes tételt, megmutatva, hogy is festenek manapság.

Hirdetés

Marty McFly háza, Vissza a jövőbe

Az 1985-ben megjelent Vissza a jövőbe épp úgy uralja az időt, ahogy a sztori középpontjában álló felspécizett DeLorean DMC-12 is, hiszen Robert Zemeckis filmje egyszerűen nem hajlandó megöregedni, ma is pont olyan lebilincselő, mint a csaknem 40 évvel ezelőtti bemutatásakor volt. Így aztán a hozzá kötődő forgatási pontok is sűrűn látogatott zarándokhelyeknek számítanak, köztük Marty McFly otthonával, amely ma így mutat:

Sejtésünk szerint a mindenkori tulajdonosok/bérlők számára rendkívül zavaró lehet a sok fotózkodó turista, de őszintén szólva cseppet sem tudjuk hibáztatni a rajongókat, hiszen mi is szívesen lőnénk egy felvételt McFlyéknál. Aki maga is megtenné, annak a kaliforniai Arletába kell ellátogatnia, azon belül pedig a Roslyndale Ave-en található az ingatlan. Ha a többi Vissza a jövőbe-helyszín után is érdeklődsz, a Rob on Location kimerítő posztját ajánljuk, amely lényegében mindent lefed a témában.

A szupermarket, Shop-stop

Közel 30 évvel ezelőtt Kevin Smith bebizonyította, hogy még egy gombokért forgatott fekete-fehér komédiából is lehet kultikus alkotás, amikor mozikba küldte a 27 ezer dolláros költségvetésre 4 millió dolláros bevételt hozó Clerkset, vagyis a Shop-stopot. A rajongók betéve tudják, hogy a produkciót abban a szupermarketben vették fel, ahol Smith akkoriban húzta az igát. A bolt még ma is üzemel, ami a film ismertségét tekintve persze nem is csoda.

A Quick Stop Groceries címe 58 Leonard Ave, Leonardo New Jersey, s ahogy azt a fenti kép is elárulja, nem sokat változott azóta, hogy először meglátogattuk. Smith később több filmben is visszatért a helyszínre, melynek belsejében a Shop-stop idején csak éjszaka forgathatott, ezért került be a sztoriba az a poén, hogy az odaragasztott rágó megakadályozza a redőny felhúzását.

A McCallister-rezidencia

Vissza a jövőbe ide vagy oda, aligha van közismertebb családi fészek a Reszkessetek, betörők! McCallister-házánál, amire sokkal jobban illene a kúria kifejezés, hiszen egy 390 négyzetméteres, 1920-ban épült házról beszélünk. Az ünnepekhez közeledve mindig "aktuális" ingatlan 2015-ben több mint másfél millió dollárért cserélt gazdát, egy időben pedig még Airbnb-n is ki lehetett bérelni, miután a belső tereit is a filmben látott kialakításhoz igazították.

A Reszkessetek, betörők! készítésekor ugyanis csak a külső felvételeknél használták a házat, amit ma már egy kerítés választ el a külvilágtól, a Google Maps utcanézetében pedig gondosan ki is takarták. A felülnézeti szemszögből viszont továbbra is jelzi a térkép a Chicagótól nem messze, a winnetkai Lincoln Ave 671 alatt található ingatlant, ami egyébként csak két utcányira áll az óriási Michigan-tót partjától, szóval afféle beach house-ként is felfogható.

Játszótér, Terminator 2

Akármilyen ijesztő is tud lenni a mostanság mindent leuraló mesterséges intelligencia, a gépek szerencsére még mindig nem hajtották rabigába az emberiséget. Az apokalipszis képei azonban még így is beleégtek az agyunkba, hála a Terminator 2 ikonikus atomrobbanás-jelenetének a játszótérrel. A Los Angeles-i helyszín kicsit a valóságban is úgy fest, mintha mégis letarolta volna az a bizonyos detonáció.

A filmes játszótérnek otthont adó Elysian Park a nyugati parti metropolisz második legnagyobb parkja, amely egy 2,4 négyzetkilométeres területen terpeszkedik nem messze a városközponttól. A helyszín a Google Mapsben is bejárható, ahol hasonlóan szomorú látványt nyújt, mint a fenti fotón.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Dom Toretto büféje, Halálos iramban

Ti emlékeztek még azokra az időkre, amikor a Halálos iramban-filmek forgatókönyvét még nem energiaital-túladagolásban szenvedő óvodások írták, és még tényleg volt némi közük az autózáshoz? E réges-rég letűnt korszak mementójaként őrzi a múltat az a kis élelmiszerbolt, amely az első részben Dom Toretto büféjeként szolgált, és még ma is működik.

A valójában Bob's Food Market néven futó bolt egy 1913-ban felhúzott épületben üzemel az Echo Park közelében, és a 2001-es film megjelenése előtt is közismert volt, hiszen már 1979-ben műemléki védelem alá helyezték. Az ingatlant még 1965-ben vásárolta meg Bob Nimura és felesége, akik azóta is birtokolják.

Punxsutawney városi park, Idétlen időkig

"Hétalvó halihó, talpra fel! Rögtön bundacipőt húzz, mert irtó hideg van odakint. Mindennap dúl a cidri! Hát nem a Miami Beachen vagyunk? Nem bizony, de nem ám." Ha neked is mond valamit az idézett mondat, akkor bizonyára számtalanszor végignézted az 1993-as Idétlen időkiget (Groundhog Day), minden idők legjobb időhurkos komédiáját. A történetnek helyt adó Punxsutawney városát az Illinoisi Woodstock játszotta el, számos jelenetet szentelve az alábbi képen látható elbűvölő parknak.

A karácsonyi fotón is jól kivehető a jellegzetes pavilon és a filmben többször visszaköszönő környékbeli épületek, az ide kattintva megtekinthető helyszín nem sokat változott az elmúlt 30 évben. A woodstockiak egyébként módfelett büszkék a vígjátékra, még egy emléktáblát is elhelyeztek ott, ahol a Bill Murray által játszott mogorva időjós többször is pocsolyába lépett.

K lakása, Blade Runner 2049

A Szárnyas fejvadász 2017-es folytatása még túl fiatal ahhoz, hogy legendásnak nevezhessük, mindenesetre Denis Villeneuve egy korrekt filmet pakolt össze a Szárnyas fejvadász 2049 képében, amely nekünk magyaroknak különösképp kedves lehet, hiszen jelentős részben nálunk forgatták. Így aztán Ryan Gosling-féle KD6-3.7 lakása is egy fővárosi házban található, a Parlamenttől egy kőhajításnyira lévő Szalay és Honvéd utcák sarkán.

Ami a többi piros-fehér-zöld forgatási helyszínt illeti, ilyen például a Las Vegas-i kaszinóként prezentált Tőzsdepalota, vagy az inotai hőerőmű is. Akit érdekel, az alábbi (angol nyelvű) adatbázisban részletesen is olvashat a magyar vonatkozású forgatási pontokról.

Mighty Mick's Boxing, Rocky-széria

Sylvester Stallone most ismét aktuális, hiszen Arnold Schwarzenegger után szabadon néhány hete az ő életéről is landolt egy dokumentumfilm a Netflixen, amit nem csak a színész/rendező/forgatókönyvíró rajongói találhatnak érdekesnek. A halhatatlan akciósztár karrierjét kétségtelenül az 1976-os Rocky indította be, melynek egyik ikonikus épülete, a Mick edzőtermeként szolgáló ingatlan ma is felkereshető.

Az épületnek otthont adó philadelphiai környék sajnos azóta sem lett bizalomgerjesztőbb, maga a 113 éves ház ugyanakkor felújítás alatt áll, melynek során 1276 négyzetméternyi üzlethelyiséget, négy lakást és egy tetőteraszt is kialakítanak benne. A nagy kérdés, hogy vajon mennyire lesz vonzó az otthonra vágyóknak, mivel az ingatlan a város legforgalmasabb metróvonala, a Market-Frankford Line közvetlen közelében áll.

A vonatbaleset helyszíne, A szökevény

Harrison Ford bizony nem csak Han Solóként és Indiana Jonesként tette le a névjegyét a szakmában, hiszen számos egyéb produkcióban is feltűnt, köztük a kilencvenes évekbeli akciómozik egyik kiváló képviselőjével, az 1993-as A szökevénnyel, ami a karakterét hajkurászó Tommy Lee Jonesnak még egy Oscar-díjat is hozott. A film egyik legismertebb jelenetében egy vonat kettévág egy rabszállító buszt, a helyszín pedig szó szerint megfagyott az időben.

A forgatás után ugyanis a területet birtokló Great Smoky Mountains Railroad vasúttársaság úgy döntött, hogy nem nyúl a kellékekhez, ezért a kisiklott mozdony és a szétszakadt busz még ma is ugyanott hevernek, ahol Fordék hagyták őket. Az észak-karolinai Dillsborónál fekvő terület a Google Maps műholdképén is tisztán kivehető, de Matthew Small Facebook-galériájában is akad róla néhány látványos felvétel. A vonatos jelenetet egyébként Leslie Nielsen 1998-as komédiája, a Sziki-szökevény is kiparodizálta.

Skót-felföld, Skyfall

Daniel Craig ugyan a 2021-ben megjelent Nincs idő meghalnival örökre szögre akasztotta James Bond Walther PPK-ját, az öröksége viszont örökre velünk marad, melynek kiemelkedő darabja a 2012-es Skyfall. Ez a film szolgált apropóul a széria történetének egyik legmenőbb jelenetéhez amikor Bond és M átszelik a rideg Skót-felföldet, hogy menedékre leljenek az őket üldöző Raoul Silva elől.

Az ikonikussá vált nagytotál a csodaszép Glen Etive Road mentén készült, ami valójában egy zsákutca, és egy gyönyörű tóhoz vezet. A filmbeli pozíciót a Google Maps is pontosan jelöli, de ha magad is eljátszanád a jelenetet, semmiképp se nyáron menj, hiszen ahogy a fenti kép is mutatja, olyankor egészen máshogy fest a környék, mint Sam Mendes mozijában.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)