Hirdetés

Tim Burton a Disney-t kritizálta, nem hiszi, hogy valaha is újra együtt tudna dolgozni a stúdióval

|

A rendezőt még egy MCU-s projekt ígérete sem tudná visszacsábítani a szórakoztatóipari óriáshoz.

Hirdetés

A markáns vizuális stílussal megáldott filmjeiről (Beetlejuice - Kísértethistória, Batman, Ollókezű Edward, Az Álmosvölgy legendája) ismert Tim Burton a rangos lyoni Lumière Filmfesztivál díjazottjaként tartott sajtótájékoztatót, minek folyamán számos témát érintett, köztük a Disney-hez fűződő viszonyát. A rendező '80-as évek elején került a Mickey egeres céghez animátorgyakornokként, majd küzdötte fel magát a szamárlétrán.

De az első nagyjátékfilmjét, a Pee Wee nagy kalandját már a Warner égisze alatt dirigálta, mert a Disney kirúgta az egyébként kritikailag és anyagilag is sikeres Frankenweenie miatt. A rövidfilmet túl félelmetesnek gondolták az elsődleges célcsoport, vagyis a gyerekek számára, és úgy vélték, Burton csak pazarolta a cég erőforrásait.

Hirdetés

A szakítás azonban nem bizonyult véglegesnek, negyed századdal később Burton három filmet is rendezett a Disney-nek: a milliárdos bevételű Alice Csodaországbant, a Fankenweenie egész estés változatát, valamint a Dumbo élőszerelős remake-jét, amely meglátása szerint az utolsó közös munkájuk volt.

"Ott kezdődött a történetem, többször felfogadtak és kirúgtak. A Dumbo ébresztett rá, hogy véget értek a napjaim a Disney-nél, hogy valójában én vagyok Dumbo, aki abban a szörnyű és hatalmas cirkuszban dolgozik, és akinek muszáj onnan kiszabadulnia. Mondhatjuk, a film bizonyos értelemben önéletrajzi is."

Burton nemtetszését fejezte az átalakulás miatt is, amin a Disney az évek során átment, és minek következtében egyforma produkciók készülnek, a Marvel és a Star Wars franchise-ok, valamint a Pixar animációs filmjei mellett más, egyedi projekteknek már nem nagyon maradt hely. Marvel-filmet pedig sosem forgatna, mart ahogy ő fogalmazott, egy univerzummal még el tud bánni, de a multiverzum neki már sok.

Hirdetés

Hogy milyen mozifilmmel jelentkezik majd Burton legközelebb (a 2019-es Dumbo volt az utolsó), arról egyelőre semmit sem tudni, de aki él-hal a munkásságáért, annak a Netflixre november 23-án beköszönő Wednesday sorozat enyhítheti a szomját.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)