Hirdetés

Megvan, hogy melyik filmet nevezi Magyarország a következő Oscarra

|

A Nyócker rendezőjének díjnyertes animációs filmje hozhatja el nekünk a szobrot.

Hirdetés

Hogy az írók és színészek közös sztrájkja mikor ér véget, mikor születik mindkét fél számára kedvező kompromisszum, azt lehetetlenség megjósolni, az viszont biztos, hogy minél tovább húzzák, annál több mindenre lesz hatással a folyamat - természetesen a résztvevők megélhetésén túl. A stúdiók már több filmet is elhalasztottak jövőre, az Emmy-gálát is el kellett csúsztatni év elejére, és lehetséges, hogy az 2024. március 10-re tervezett 96. Oscar-díjátadó sem ússza meg érintetlenül. 

Akárhogy is lesz, egy magyar alkotás is versenyezni fog azért, hogy bekerüljön a jelöltek közé és akár meg is nyerje a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját, noha erre korábban összesen két alkalommal került sor (a Mephisto és a Saul fia győztek csak). Az utóbbi években a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, a Post Mortem és a Blokád című filmekkel próbáltunk bekerülni a legjobbak közé, de egyikkel sem értünk célt, viszont az idei választottal talán diadalt aratunk. 

Hirdetés

Az Oscar-díjra nevező bizottság döntésének értelmében ugyanis Magyarországot Gauder Áron, a Nyócker rendezőjének új animációs filmje, a Kojot négy lelke képviseli majd, amelyet 19 alkotás közül választottak ki - jelentette be az NFI. A hazánkban márciusban bemutatott művet számos fesztiválon vetítették már nagy sikerrel, az animációs filmek Oscarjának számító Annecy-ban el is nyerte a zsűri díját, az ázsiai seregszemlén, a sanghaji fesztiválon pedig a legjobb animációs filmmé választották, és már külföldi forgalmazót is talált egy francia cég, a Gebeka International képében. 

A Kojot négy lelke a Puliwood kritikája szerint egyszerre rege az indián teremtéstörténetről, óda a természethez és egy gyönyörű mese, amelynek célja a szemek felnyitása, mégsem akar erőszakosan "megtéríteni" senkit, inkább csak szórakoztatva gondolkodtat el. Gauder ekképpen írta le:

"Ez a film rólunk szól, napjaink emberéről. A mitikus szereplők sorsán keresztül megtapasztalhatjuk, hogyan élhetünk harmóniában a természettel. Bízom benne, hogy a történet segít válaszokat adni arra, hogy ki vagyunk, mi a feladatunk, milyen irányba induljunk."

Az Amerikai Filmakadémia tagjai öt játékfilmet választanak majd ki az országok hivatalos nevezései közül, a jelöltek listáját 2024. január 23-án fogják nyilvánosságra hozni. Aki még nem látta a Kojot négy lelkét, addig bepótolhatja, ugyanis szeptember 21-én felkerül a Filmio streamingplatformra.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)