Hirdetés

Meghalt Sir Sean Connery

|

Sokak kedvenc James Bondja, Sean Connery 90 évesen hagyott itt bennünket.

Hirdetés

A BBC számolt be elsők között a szomorú hírről, miszerint életének 90. évében elhunyt Sir Thomas Sean Connery Oscar-díjas skót színész. Az Akadémia aranyszobra mellett Connery két Bafta-, illetve három Golden Globe-díjjal is büszkélkedhetett, filmográfiája pedig hihetetlenül hosszú, az IMDb-n több mint 90 film vagy sorozat szereplői között van feltüntetve

Hirdetés

Connery 1930-ban született Skócia fővárosában, Edinburghban. Apja teherautósofőr, édesanyja pedig takarítónő volt, már az általános iskolát sem tudta befejezni, 13 éves korától dolgoznia kellett. Hatlakozott a hadsereghez, de gyomorfekélye miatt leszerelték. Testépítéssel is foglalkozott, sőt egy ideig labdarúgónak készült, a South Pacific című musicalben azonban megkapta első színpadi szerepét, innentől kezdve pedig nem volt számára megállás a színészi pálya felé vezető úton - ezért is mondott nemet a Manchester United ificsapatának meghívására.

Az 1950-es években már tévés szerepekkel is büszkélkedhetett, hamarosan pedig a mozik kapuja is megnyílt számára. A '60-as években ő lett a 007-es ügynök, azaz James Bond - sokak szerint máig ő volt a legjobb színész ebben a szerepben. Később olyan filmekben láthattuk, mint A rózsa neve, az Aki legyőzte Al Caponét, az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, vagy épp a Vadászat a Vörös Októberre. II. Erzsébet brit királynő 2000-ben lovaggá ütötte.

Utolsó nagy mozifilmje a 2003-as A szövetség volt, de még közreműködött a Freedom: A History of US című dokusorozat egyik epizódjában, ő szolgáltatta James Bond hangját a 2005-ös James Bond 007: From Russia with Love videojátékban, valamint ugyancsak szinkronszerepet vállalt a 2007-es Modern Greeks: C.P. Cavafy tévés dokumentumfilmben, illetve a 2012-es Sir Billi animációs filmben - ez volt legutolsó munkája, ami a filmiparhoz köthető.

Sir Thomas Sean Connery temérdek csodálatos filmmel ajándékozott meg bennünket pályája során. Nyugodjék békében.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)