Hirdetés

Lopott anyagra épült az Apple Tetris-filmje?

|

Egy könyv írója szerint a film engedély nélkül nyúlta le az általa kitalált koncepciót.

Hirdetés

Gamerként az idén cseppet sem panaszkodhatunk a filmiparra, hiszen a The Last of Us-sorozat és a nemrég megjelent Gran Turismo mellett a Tetrisből is kaptunk egy egész jól sikerült feldolgozást, még ha ez nem is a kockák rakosgatására épülő játékmenetet (valljuk be, filmen ez nagyon unalmas lenne), hanem a világhódító móka jogai körüli hercehurcát mutatta be Taron Eggerton főszereplésével.

Az Apple TV+-ra forgatott produkció azonban most bajba keverte az almás céget, egy könyv szerzője ugyanis úgy véli, hogy a film az ő illetéktelenül lemásolt kötetére épül.

Hirdetés

A szóban forgó könyv a 2016-ban megjelent The Tetris Effect: The Game That Hypnotized the World Dan Ackermantől, aki most peres úton próbál elégételt venni a sérelméért. A New York-i szövetségi bíróságon benyújtott keresetében az író azzal érvel, hogy az Apple filmje több szerkezeti és tematikai sajátosságot is átemelt a munkájából, anélkül, hogy egy fillérrel is kompenzálta volna őt ezért.

A legfontosabb hasonlóság, hogy a könyv és a film is a Tetris jogait a Nintendónak megszerző Hank Rogerst helyezi a középpontba, egyfajta hidegháborús thrillerben mesélve el, miként is szabadult ki az Alekszej Leonyidovics Pazsitnov által elkészített játék a Szovjetunióból, és tette függővé a nagyközönséget, az elképesztően népszerű Game Boy észak-amerikai és európai kiadásai mellé csomagolva.  

"Ackerman úr irodalmi remekműve más cikkekkel és írásokkal ellentétben eltekintett a tényleges játékmenetre és a rajongókra helyezett hangsúlytól, és ehelyett a környező narratívára, az akciójelenetekre és a szereplők közötti ellenséges kapcsolatra koncentrált. Az alperesek ugyanezt a megközelítést alkalmazták a Tetris-film esetében is, említésre méltó különbségek nélkül, gyakran pontosan ugyanarra a hangulatra, hangvételre, megközelítésre és jelenetekre rezonálva, mint a több évvel korábban bemutatott könyv."

- érvelnek az író ügyvédei. Ackerman most a Tetris-film gyártási költségeinek 3 százalékával megegyező kompenzációs kártérítését, ugyanekkora összegű büntető kártérítést, valamint kamatokat és "egyéb, a bíróság által indokoltnak és megfelelőnek ítélt" kompenzációt követel az Apple-től, a Tetris jogait birtokló Tetris Companytől, továbbá néhány produkciós cégtől és magánszemélytől.

Cikkünk írásáig az Apple nem kommentálta az ügyet.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)