Hirdetés

Kígyófajt neveztek el Harrison Fordról, aki tanácstalanul áll a dolog előtt

|

Az Indiana Jones és a Star Wars franchise-ok sztárja viccesen reagált a hírre.

Hirdetés

Harrison Ford számos klasszikussá nemesedett filmet rakott le az asztalra eddigi hosszú és tartalmas pályafutása során. Legendás karakterei - mint Indiana Jones és Han Solo - azért is lettek olyan emlékezetesek, mert a színész a saját stílusát adta hozzájuk, az interjúkból, beszélgetésekből és kulisszák mögötti anyagokból egyértelműen érződik, hogy Fordnak remek humora van, és imád ironizálni is. 

Így amikor kiderült, hogy egy pók (Calponia harrisonfordi) és egy hangya (Pheidole harrisonfordi) után egy kígyófajt is elneveztek róla, alig vártuk, hogy reagáljon rá. 

Hirdetés

A The Hollywood Reporter számolt be róla, hogy a perui Andok-hegységben felfedeztek a kutatók egy fekete hasú, sárgásbarna kígyót elszórtan fekete foltokkal, amelynek a Tachymenoides harrisonfordi nevet adták. A kígyó a kutatók szerint kissé antiszociális, a projekt során csak egyetlen példányt találtak belőle (egy hímet), amely az Otishi Nemzeti Park egyik mocsarában napozott. 

Tekintve Ford zárkózottságát és az ikonikus, kígyókhoz köthető mondatát Az elveszett frigyláda fosztogatóiból ("Kígyók. Miért éppen kígyókat fogok ki?") már nem is olyan meglepő, hogy róla nevezték el a fajt, de vajon mit gondol ő maga erről? Olvassátok el ti is Ford reakcióját, a nagyobb hatás érdekében képzeljétek oda Csernák János hangját is: 

"Ezek a tudósok folyton rólam neveznek el élőlényeket, de mindig azokat, amelyek megrémítik a gyerekeket. Nem értem. A szabadidőmet keresztszemes hímzéssel töltöm. Altatódalokat énekelek a bazsalikomnövényeimnek, hogy ne féljenek az éjszakától. Komolyra fordítva a szót, ez a felfedezés alázatra tanít minket. Emlékeztet, hogy még mindig nagyon sokat kell tanulnunk vadvilágról, és hogy az ember csak egy kis része egy lehetetlenül hatalmas bioszférának. Ezen a bolygón minden sors összefonódik, és jelenleg egymillió faj tántorog a feledés szélén. Egzisztenciális megbízatásunk van arra, hogy helyrehozzuk a természettel való megromlott kapcsolatunkat, és megvédjük az életet fenntartó helyeket."

Tachymenoides harrisonfordi
Tachymenoides harrisonfordi

Ford tehát kihasználta a lehetőséget, hogy felhívja a figyelmet egy komoly problémára, ráadásul ahogyan azt egy Redditen tartott kérdezz-felelek során bevallotta, ő valójában rajongója a kígyóknak: 

"Valójában kedvelem a kígyókat! Amikor fiatal voltam, cserkész természetvédelmi táborvezető voltam, és az egyik projektünk a kígyók gyűjtése és környezetük kialakítása volt, szóval elég jól ismerem a kígyókat, és úgy gondolom, hogy fantasztikus lények".

Edgar Lehr, az Illinois Wesleyan Egyetem biológiaprofesszora elmondta, hogy a csapat "megtisztelve érzi magát", hogy Ford elfogadta a döntésüket:

"Egy biológus számára egy új faj leírása és új nevének nyilvánosságra hozatala az egyik legfontosabb tevékenység a biodiverzitás válsága során. Reméljük, hogy az új kígyó felhívja a figyelmet az ismeretlen felfedezését célzó biológiai terepmunka fontosságára - ez gyakran kalandos és költséges folyamat, amely több pénzügyi támogatást igényel a finanszírozó ügynökségektől. Csak az ismert élőlények lehetnek védettek."

Szerintetek milyen állatfaj legyen a következő, amit elneveznek Fordról?

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)