Hirdetés

Egészen embertelen a hollywoodi filmstúdiók terve, nem csoda, hogy 160 ezer színész kezdett sztrájkolni

|

Mivel kudarcba fulladtak az egyeztetések a szakszervezet és a stúdiók között, a színészeknek nem maradt más választásuk, mint hogy így fejezzék ki tiltakozásukat.

Hirdetés

Még márciusban robbant a hír, hogy beszüntetik a munkát a hollywoodi produkciók sikerében kulcsszerepet játszó, ám ehhez képest méltatlanul alulfizetett írók és forgatókönyvírók. Az őket képviselő Writers Guild of America (WGA), valamint a nagy filmstúdiókat és streamingszolgáltatókat tömörítő Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) között azóta sem született megállapodás, ezért ezért számos film és sorozat munkálatai szünetelnek.

Sajtóértesülések szerint az AMPTP szándékosan húzza az időt, a Deadline-nak névtelenül nyilatkozó források azt állították, hogy a őszig nem is akar újra tárgyalóasztalhoz ülni, ehelyett "kiéheztetné" a jövedelem nélkül maradt forgatókönyvírókat, akik kénytelenek lesznek felélni a tartalékaikat, adósságba verni magukat, és emiatt vélhetően szorgalmazni fogják, hogy a céh bólintson rá egy, a stúdióknak sokkal kedvezőbb ajánlatra. Ez a taktika ütött most vissza, de nagyon.

Hirdetés

Tegnap ugyanis 98 százalékos többséggel megszavazta a mintegy 160 ezer hollywoodi színészt képviselő, és a forgatókönyvírókkal eddig is szolidáris Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA), hogy sztrájkba kezdenek. Ennek következtében azok a forgatások is leállhatnak, amelyek szkriptje már azelőtt elkészült, hogy az írók beszüntették volna a munkát. Egyébként utoljára 1960-ban fordult elő, hogy a két céh együtt sztrájkoljon, akkor épp az Egyesült Államok későbbi elnöke, Ronald Reagan volt a színészszakszervezet vezetője.

A munkabeszüntetés bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a SAG-AFTRA egyik vezetője, Duncan Crabtree-Ireland nyilvánosságra hozta az AMPTP egyik javaslatának részleteit, mely tényleg olyan, mintha egy Black Mirror epizód lenne. A filmstúdiók és streamingszolgáltatók azt akarják elérni, hogy a jelenetek hátterében dolgozó statiszták külsejét bedigitalizálhassák, majd azt mesterséges intelligencia segítségével szabadon felhasználhassák az idők végezetéig bármilyen tetszőleges produkcióban. Mindezért a színészek csupán egyetlen napi bért kapnának ellentételezésként, semmi mást.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)