Hirdetés

Christopher Nolan szerint Hollywoodnak szüksége van franchise-okra

|

Az Oppenheimer és számos más film rendezője a szuperhős franchise-ok filmiparra gyakorolt hatásáról szóló vitában fejtette ki a véleményét.

Hirdetés

Christopher Nolan egyértelműen napjaink egyik legnagyobb rendezője, akinek akkora szabadsága van az alkotás terén, ami keveseknek adatik meg Hollywoodban. Idén az Oppenheimerrel robbantott nagyot, és általában véve nem készít folytatásokat, azonban Batman kedvéért kivételt tett, és a trilógiája második részét, A sötét lovagot minden idők egyik legjobb képregényfilmjeként tartjuk számon. Nolannek tehát van tapasztalata a franchise-ok terén, és véleménye is van róluk. 

Folyamatos vita megy arról a filmnézők között és a szakmán belül is, hogy a gigászi bevételeket termelő franchise-ok mennyire tesznek jót a filmiparnak és a művészetnek, amelybe beletartoznak a DCEU "kivéreztetése" és az MCU "haldoklása" miatt már erejét veszített szuperhősfilmek is, azonban még mindig nem szabad leírni őket. Most Nolan is elmondta a maga gondolatait a témában. 

Hirdetés

A rendező az Associated Pressnek adott interjújában hangsúlyozta az eredetiség fontosságát a filmkészítésben, ugyanakkor úgy véli, hogy szükség van a már létező IP-ken alapuló blockbusterekre:

"Hollywoodban mindig van egy egyensúly a bevált címek között, amelyek biztosítják a közönség visszatérését, és többet adnak az embereknek abból, amire vágynak. Ez mindig is nagy része volt Hollywood gazdaságának, és ez fizeti meg sok más típusú film elkészítését és forgalmazását. De mindig tiszteletben kell tartani a közönség újdonságok iránti vágyát is. A moziba járás egyik nagy izgalma, hogy őszintén szólva, olyan film trailerét látod, amiről még sosem hallottál, vagy olyan filmtípust, amit még nem láttál. Az egészséges hollywoodi ökoszisztéma a két dolog közötti egyensúlyról szól, és ez mindig is így volt".

Egy másik legendás rendező, az idén a Megfojtott virágokkal jelentkező Martin Scorsese még szeptemberben nyilatkozta azt a GQ-nak, hogy veszélyes, amit ezek a blockbusterek művelnek a kultúránkkal. Scorsese akkor azt mondta, hogy szerinte neki és a Christopher Nolanhez hasonló filmes kollégáknak "erősebben kell visszavágniuk" a képregény- és franchise-kultúra ellen, hogy "megmentsék a mozit" a jövő generációi számára. Nektek mi a véleményetek minderről?

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)