Hirdetés

A Capitolium támadói között többen is Punisher logót viseltek, egyesek most a Marvel-karakter törlését követelik

|

Megszólalt a legendás Punisher sztorikat író Garth Ennis és korábban a Megtorló alkotója, Gerry Conway is, elég markáns véleményük van a témában.

Hirdetés

Múlt héten tüntetők törtek be a Capitolium épületébe, számos rendőr megsérült, összesen öten pedig életüket vesztették a zavargások során. A híradásokból kiderült, hogy a Capitolium támadói közül többen a Marvel igazságosztó karakterének, a Punisher, avagy magyarul Megtorló néven tevékenykedő Frank Castle-nek a koponyás szimbólumát viselték a ruhájukon. 

Ennek köszönhetően pedig a közösségi médiát elárasztották az olyan felvetések, miszerint a Marvel Comicsnak a karaktert végleg nyugdíjba kellene küldenie, jobb lenne, ha inkább törölnék Punishert az összes jövőben megjelenő képregényből. Frank Castle eredetileg 1974-ben debütált a The Amazing Spider-Man képregényekben, akkor még gonosztevőként. Később azonban antihőst csinált belőle a Marvel, kapott saját füzeteket, három mozifilmet, illetve a Netflixen futott egy sikeres tévésorozatos adaptáció is Jon Bernthal főszereplésével. 

Hirdetés

Megoszlanak a vélemények arról, hogyan kellene a történtekre reagálni a Marvelnek (már a ha kellene egyáltalán), a Punisher füzetek egyik leghíresebb írója, Garth Ennis viszont elég markáns gondolatokat fogalmazott meg a témával kapcsolatban. Ennis szerint ugyanis aki olyan kontextusban használja a Punisher logót, mint a Capitolium támadói, egészen egyszerűen ostoba. Ennis a következőket mondta:

"Már elmondtam párszor, hogy igazából senki sem akar a Megtorló lenni. Senki sem akar lehúzni három szolgálati turnust a hadtéren, melyek közül legalább egy katasztrofálisan végződik, nem akar üvegszilánkokkal a fejében hazatérni, hogy itthon végignézze, ahogy gépfegyverrel kivégzik a családját, majd úgy dönteni hogy a hátralévő életét hideg, sivár mészárlással tölti."

Majd így folytatta: 

"Azok, akik ilyen kontextusban viselik a jelképet, saját magukat teszik nevetségessé ugyanúgy, ahogy a rendőrtisztek is tették a nyáron. Igazából ugyanis csak egy félelmetes szimbólumot akarnak a pólójukon hordani, hogy aztán utána hazamenjenek a feleségükhöz és gyerekeikhez, tovább éljék mindennapi életüket. Ugyanúgy nem gondolnak bele komolyabban a Megtorló szimbólumba, mint azok az ostobák, akiket szerdán láttam, hogy a csillagos és sávos lobogót lengették, miközben megtámadták a Capitolumot."

Ilyen és ehhez hasonló felvarrót viselt több támadó is.

Az idézet végén Garth Ennis arra gondolt, hogy egyre több amerikai rendőr hordja magán a Punisher koponyát. Róluk a karakter kitalálója, Gerry Conway a következőképpen vélekedik:

"Bármely »rendőr«, aki Megtorló logót hord az egyenruháján, a rendvédelmi szerveket egy törvényenkívülivel azonosítja. Ezek a »rendőrök« szégyent hoznak a komoly rendőrtisztekre világszerte. Hatalmas szintű felelőtlenségről tesznek tanúbizonyságot, ezért pedig azonnal el kéne őket bocsátani."

Pár éve pedig egyébként a karaktert a Netflix-féle sorozatban alakító Jon Bernthal is felszólalt annak kapcsán, hogy egyre több alt-right tüntető viseli magán a logót, ő egészen pontosan úgy fogalmazott az Esquire Magazine kérdésére válaszul, hogy az illetők "baszódjanak meg". 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)