Thor sötételfek és céges ügyvédek ellen veszi fel a harcot

|

Jason Aaron a második Thor: A mennydörgés istene kötetben is zseniálisan szövi tovább Thor Odinson történetét.

2021 és 2020 között Jason Aaron egy hatalmas ívet leíró, végtelenül izgalmas és változatos Thor történetszálon dolgozott, amely nemcsak a mennydörgések istenének hosszú múltra visszatekintő képregényes pályafutásának a csúcsa, hanem az egész Marvel Comics 2000 utáni korszakának egyik legjobban megírt, legemlékezetesebb és nem túlzás azt állítani, legjelentősebb projektje lett. Aaron képregényeinek köszönhetjük például a Thor: Szerelem és mennydörgés mozifilmben debütált Gorrt, az istenölőt és a Jane Foster-féle női Thort is, magukban a füzetekben azonban sokkal-sokkal többet adott nekünk az író, mint amit Taika Waititi filmje nyújtani tudott.

Szerencsére ezt a hosszú történetszálat a magyar képregényolvasók is megismerhetik, és jelen kritika írásának pillanatában bizony mi vagyunk azok, akik le vagyunk maradva. A Thor: A mennydörgés istene első kötetéről még 2019 szeptemberében írtunk a nyomtatott GameStar magazinban, a második részt pedig ebben a cikkben értékeljük. A Thor: A mennydörgés istene 2-n túl azonban időközben megjelent a Thor: A mennydörgés istennője, A méltatlan Thor, valamint az egész korszak fináléját jelentő A Birodalmak háborúja is. Ha minden jól megy, akkor a későbbiekben ezekről a kötetekről is írni fogunk, de most még az idáig vezető útról lesz szó.

Malekith ámokfutása

Teljesen világos, hogy Jason Aaron hosszú éveken át tudatosan építette fel Thor jelenkori történetét, az alapkövek közül pedig kiemelt fontossággal bír A mennydörgés istene 2. A kötetet alapvetően két részre bonthatjuk, első felében Thor ősi ellensége, a sötételf Malekith tér vissza, hogy káoszt és pusztulást hozzon mind a kilenc birodalomba. Malekith gyakorlatilag polgárháborút indít, saját népét kezdi el mészárolni, sőt szisztematikusan levadászni. Mivel sötételf küzd sötételf ellen, a többi birodalom vezetőinek meg van kötve a keze, egyáltalán nem könnyű dolog beavatkozni egy ilyen konfliktusba. Végül olyan döntés születik, miszerint Thor válogatott társakat kap a többi birodalomból: egy pisztolyhős fényelf, egy robbantásmániás törp, egy szótlan óriás, valamint egy böszme troll és egy sötételf varázslónő társaságában ered Malekith nyomába. 

Aaron történetei bármikor remek kezdőpontot jelentenek az olvasóknak, komolyabb háttértudás nélkül is teljesen érthető a kaland. A Malekith-szálhoz tartozó füzeteket rajzoló Ron Garney munkái könnyen befogadhatók, a kötet felén pillanatok alatt túl fog jutni az olvasó. Nincs elnyújtva a sztori, gyorsan pörögnek az események, közben pedig világosan érződik, hogy valami sokkal nagyobb dolog felé haladunk öles léptekkel (ez lesz a fentebb említett A Birodalmak háborúja).

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Találkozunk a bíróságon!

A kötet felétől aztán éles váltás jön. Innentől fogva a Roxxon nevezetű óriásvállalat és annak gátlástalan vezetője, Dario Agger kerül szembe Thorral. Aaron védjegyének számít, hogy szóljon épp bármiről is a jelenkori narratíva, lépten nyomon beékel kisebb intermezzókat, melyekben az általa kreált két Thor variáns, a középkori vikingekkel tivornyázó és hadakozó ifjú Thor, és az eonokkal később, a távoli jövőben élő, ősöreg Thor király kalandjaiba is betekintés enged. Ezek okosan vannak adagolva, nem törik meg vészesen a fő történetszálat. 

Az is kétségtelen azonban, hogy a Roxxon-vonal már kevésbé izgalmas, mint Malekith kavarása volt a kötet első felében. Érdekes azt látni, milyen tehetetlen egy isten, ha jogászokkal és távoltartási végzésekkel kerül szembe, illetve jó dolog, hogy Dario Agger is megkapja a kellő felvezetést (később is is nagyon fontos szereplő lesz), de azért nem véletlenül épp ide kerültek be a fiatal és az öreg Thorok saját kis történetei, szükség volt efféle dúsításra. A változatosságot erősíti az is, hogy az egyes idősíkok Thorjainak történetei más-más vizuális megjelenítést kapnak. 

A mennydörgés istene 2 nem tud felérni az előző kötethez és Gorr, az istenölő saját sztorijához, de ez ne tévesszen meg senkit sem, ettől még remek olvasmány, és Aaron munkásságának egy fontos fejezete, amit tényleg csak ajánlani lehet azoknak, akik csak minimálisan is szimpatizálnak a szőke asgardi pörölyforgatóval. Egyáltalán nem véletlen, hogy Aaron jelenleg a Marvel legfontosabb képregénysorozatért, az aktuálisan futó Avengers szériáért felel. Korunk egyik legjobb írójáról van szó, aki Thort a Marvel felső polcos hősei közül is az élvonalba, sőt talán a legelső helyre emelte. 

A Jason Aaron: Thor: A mennydörgés istene 2. képregénykötet a Fumax gondozásában jelent meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)