Hirdetés

A YouTube gaming halála?

|

Rengeteg YouTube-os kapott figyelmeztetést a szolgáltatótól, hogy bizonyos munkáik szerzői jogot sértenek. Több kiadó sietett közölni, nem ők indították az akciót.

Hirdetés

Hamarosan megváltozik a YouTube-on szereplő csatornákat különböző kategóriákba felosztó rendszer, illetve a jogvédett tartalmak felhasználására vonatkozó szabályok is; ennek előkészítése a mostani lépés. Egy magát megnevezni nem kívánó, heti 6,7 milliós forgalmat generáló csatorna tulajdonosa szerint "a gaming csatornák 99%-a meg fog halni".

Az ügy tétje nem más, mint a videókon elhelyezett hirdetésekből szerezhető pénzösszeg, ami sok hivatásos "YouTuber" megélhetését biztosítja. Eddig is jogi határterület volt, hogy jogosult-e valaki egy olyan videó utáni bevételre, ami nagyon erősen mások munkáján - a szóban forgó játékon - alapul, ám úgy tűnik, a korábbiaknál szigorúbb feltételek lépnek életbe. A legtöbb panasz az IDOL nevű zenei kiadótól érkezik, de sokat küldött be a BAFTA is. A leginkább érintett videók azok, amikben játékok trailerei, átvezető animációi láthatóak, vagy a játék hangja hallható.

A legrosszabbul azok járnak, akik nem társultak semmilyen, a YouTube-bal szerződéses viszonyban álló céggel, mint amilyen például a Machinima, ugyanis ezek a partnerek bizonyos fokú mentességet élveznek ezektől a megkötésektől. Ezek a partnerek az "affiliate" (társult), vagy "managed" (menedzselt) kategóriákba oszthatják be a náluk lévő csatornákat. A társult csatornáknak véletlenszerűen kiválasztott videóit ellenőrzik majd, a menedzselt csatornák pedig teljesen mentesülnek az effajta kontroll alól.

Mivel három ilyen jellegű büntetés után az adott csatornát bezárják, minden tulajdonosnak érdeke, hogy ezt elkerülje. Ezt hivatott segíteni a YouTube rendszere, ahol majd a feltöltött videókat ellenőriztetheti annak készítője, mielőtt azok elérhetőek lennének a nagyközönség számára. Ezzel szemben viszont jogos kritika, hogy azok a videók, amelyek esetén fontos a minél gyorsabb megjelenés, akár több napos késést is elszenvedhetnek, így elveszítik potenciális nézettségük oroszlánrészét.

Több kiadó és fejlesztő, köztük a Blizzard, a Deep Silver, a Naughty Dog, a Capcom és a Codemasters is kiadott egy-egy közleményt, hogy nem ők kezdeményezték a videók utáni bevétel elvételét azok készítőitől, sőt, némelyikük megkérte az érintetteket, amennyiben mégis a kiadó nevében járna el a YouTube, minél gyorsabban nyújtsanak be fellebbezést, ők pedig el fogják ezt fogadni.

Mit szóltok a YouTube szankcióihoz? Szerintetek ez valóban a legtöbb játékokkal foglalkozó csatorna halálát jelentheti?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)