Hirdetés

Több mint 2000 nőnek fizet kártérítést a nemi diszkriminációért perelt Riot Games

|

Hivatalossá vált a korábbi megegyezés, közel 40 milliárd forintnyi kártérítést kell fizetnie a Riot Gamesnek.

Hirdetés

A filmes világból indult #MeToo-mozgalom hamar elérte a játékipart is, így az elmúlt években sorra robbantak ki a különböző, munkahelyi szexizmusról és nők elleni diszkriminációról szóló botrányok a kisebb-nagyobb cégeknél. Az egyik legsúlyosabb ügy a League of Legends mögött álló Riot Gameshez köthető, amely ellen még 2018-ban indítottak csoportos pert az elégedetlen munkavállalók.

A felperesek eredetileg 10 millió dolláros kártérítést követeltek, de az Activision-Blizzardot is bíróság elé citáló kaliforniai hatóság, a DFEH fellebbezése 400 millióra srófolta az összeget. A Riot végül tavaly decemberben 100 millió dollárra alkudta le a kártérítést, a megegyezés viszont csak a napokban vált hivatalossá, miután az Axios beszámolója szerint elfogadta az illetékes bíróság.

Hirdetés

A hazai valutára átszámolva csaknem 40 milliárd forintos összeget több mint 2000 női alkalmazott körében utalják ki, egyénenként változó 4 és 5 számjegyű kifizetések formájában. A támogatás megközelítőleg fele-fele arányban oszlik meg a 2014 óta felvett teljes munkaidős dolgozók és a külsős szerződéssel besegítők között, mindkét tábor nagyjából 1000 főt számlál.

A Riot emellett beleegyezett, hogy a következő 3 évben felülvizsgálják a vállalat működését, melynek keretében egy külsős szereplő fogja ellenőrizni a férfi és a női kollégák közötti fizetéskülönbségeket, a stúdió pedig köteles lesz változtatásokat eszközölni, ha hiányosságokra derül fény. Végezetül, a Riotnak állandó szerződést kell adnia 40, átmeneti megbízással foglalkoztatott női munkavállalónak a mérnöki, művészeti és minőségbiztosítási területeken.

"Példát teremtettünk arra, hogy elfogadhatatlan a videójátékos cégeknél elharapózó szexista viselkedés, s hogy amikor a vállalatok nem hajlandóak érdemben foglalkozni vele, a nőknek van lehetőségük az igazságszolgáltatásra."

- mondta Jes Negrón ex Riot-alkalmazott, az egyik felperes, aki reméli, hogy az ügy az egész iparág számára "ébresztőül" szolgál majd.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)