Hirdetés

A flippermúzeum hogyan lett tiltott szerencsejáték színhelye?

|

Széleskörű összefogás indul a budapesti Pbal Gallery flippermúzeum bezárásának megakadályozására. A jelenlegi helyzet szerint ugyanis a flipper szerencsejáték. Kell magyarázni, hogy hol van itt a totális elmebaj?

Hirdetés

Ahogy minden játékosnak, a GameStar csapatának is fontos, hogy a játékkultúrából minél többet megőrizhessünk, ezért veszünk örömmel minden kezdeményezést, ami akár a ma már ritkaságnak számító videojátékokat és játékgépeket őrzi meg, és mutatja be a közönségnek. És ezért is látjuk örömmel, hogy ennyien összefogtak, mikor veszélybe került az a gyűjtemény, aminek néhány darabját a PlayIT látogatói is kipróbálhattak a GameStar standon tavaly ősszel.

A Pbal galériában több mint 130 játékgépet nézhetnek meg a látogatók, aminek a túlnyomó részét különféle flippergépek teszik ki. A mostani helyzetnél egyértelműbb nem is lehetne, hogy nem egy játékteremről van szó, hiszen bár a gépek kipróbálhatóak, semmilyen zsetont vagy érmét nem kell bedobnunk a játékhoz, de ha akarnánk sem tudnánk, hiszen pénzbedobó nyílások le vannak ragasztva.

Miután az Emberi Erőforrások Minisztériumától is kapott engedélyt, hogy a galériát muzeális intézményként működtesse, az alapító-tulajdonos Pálfi Balázs joggal hihette, hogy mindent elrendezett, ami a jogszerű működéshez kell. Ezzel ellentétben a NAV Szerencsejáték Felügyelete többször is ellenőrizte a kiállítást, és olyan mértékben találták szabálysértőnek azt, hogy az egyetlen megoldásnak azt tartották, ha az összes gépet elszállítják. Igen, jól olvassátok.

Pálfi mindezt egy Facebook-bejegyzésben írta meg, amiben sajnos azt kellett bejelentette, hogy június közepén határozatlan időre bezárja a Flippermúzeumot. Bár többször beszélt az Adó- és Vámhivatallal, és egy időben úgy tűnt, hogy közeledhetnek az álláspontok, de végül bíróságra került az ügy, aminek az első tárgyalása június 17-én lesz. Pálfi azt írja, kevés esélyt lát rá, hogy számukra kedvező döntés szülessen, ez pedig azt jelenti, hogy valószínűleg külföldre kellene vinnie a kiállítást, ha egyáltalán meg tudja tartani az egész gyűjteményt.

Ettől függetlenül Pálfi egyáltalán nem adta fel a Flippermúzeum ügyét: „Amikor a bezárás mellett tettem le a voksot, akkor is írtam, hogy bizonytalan időre zárok be, tehát én ezt a lehetőséget [az újranyitásét] sose zártam ki. Én nekem a fő célom ez, a gyűjtemény itthon tartása és legálisan működtetni, múzeum formájában" - válaszolta megkeresésünkre.

A látogatók pedig meg is lennének hozzá, a Flippermúzeum szinte minden korosztályból bevonzott valakit: „Azt hinné az ember, tényleg, hogy akiknek az emlékeiben ott van ez a flipperes vonal, azt gondoltam hogy az én korosztályom (...) a harminc és negyvenöt év közöttiek akiket érdekel, de ennél sokkal szélesebb spektrum, aki eljött. Gyerekzsúrokat is tartottunk, iskolákban is meg tudtunk jelenni, és az idősebbeket, a külföldieket is el tudtuk érni" - mesélte az alapító-tulajdonos, akit hatalmas meglepetésként ért, mennyien álltak egy szempillantás alatt a Flippermúzeum ügye mellé.

„Én ezzel őszintén szólva nem is számoltam, ez egy nagyon nagy öröm", de ez csak egy hosszú út egyik állomása volt számára: „Ez az egész, ami itt történt az elmúlt egy évben, végig ilyen ambivalens vonalon mozgott. Hol hatalmas örömök érték az embert, hol pedig ilyen bunkószerű odacsapások."
Emiatt a hirtelen jött figyelem hatását tekintve is óvatos optimizmussal van: „Ez a sok hír, ami rólunk szól; hogy mit vált ki, ez még a jövő zenéje" - mondta.

Pálfi és a Pbal Gallery szerencsére egyáltalán nem lesz egyedül a múzeum megőrzéséért vívott harcban, hamar egy több mint ötszáz főt számláló Facebookos csoport alakult "A Flippermúzeum nem zárhat be!" néven, hogy kiálljanak a galériáért, aminek a szervezői között az Insert Coin Egyesület több tagja, köztük az elnök is megtalálható. A videojátékos kultúra megőrzését céljául kitűző Insert Coin a flippermúzeumhoz hasonló cipőben jár, hiszen érdeklődésébe beletartoznak a korai, árkád játékszekrények is, amiket szintén adóköteles játékgépeknek kell tekintenünk, ha a kiállított flippergépek végül annak bizonyulnak.

A fő indokuk a fellépésre persze nem ez volt: „Nálunk alapszabályban rögzített az, hogy akármilyen játékos közösségeknek a problémájáról van szó, segítünk, melléjük állunk" - mondta Kaptás András, az egyesület elnöke, de kiemelte, hogy a megmozduláshoz bárki csatlakozhat, az Insert Coin közel sem szeretné kisajátítani a mozgalmat, de a játékkultúra védelmében kötelességüknek érzik, hogy fellépjenek. És mivel az ügy egyik szereplője egy állami szerv, annak nyilván lesznek politikai vetületei, ez azonban másodlagos marad.

„Mi úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan terület, ahol mi, civil emberek kompetensebbek vagyunk, mint a jogalkotók, és ebben az esetben van jogunk ahhoz, hogy a jogalkotásba beleszóljunk. (...) Nekünk itt arra kell felhívnunk a figyelmet, hogy (...) az állam itt egy olyan dolgot csinál, ami kifejezetten ártalmas a társadalom számára, és ebben az esetben az állam is belátja, ha a társadalom kiáll egy morális érvrendszer mellet, amit mi képviselünk" - fejtette ki Kaptás.

Ez az érvrendszer pedig, ahogy mind az Insert Coin elnöke, mind az egyesület másik oszlopos tagja, Szakács Gábor (vagyis a mi SakmaN barátunk, a GameNightok és PlayIT-ek kiemelt támogatója, a retro gamer kultusz egyik nagy őrzője) is kiemeli, azon alapszik, hogy a Flippermúzeum fő célja a játékos kultúra megőrzése, és nem a haszonszerzés.

„Ha bemész, minden gépre ki van írva a gyártási év, ki gyártotta, hány darabot gyártott, tehát igazából muzeális információk ott vannak. Ha odamész, kérhetsz tárlatvezetést; valóban úgy működik az egész, mint egy múzeum, tehát itt alapvetően a kultúramegőrzés az elsődleges" - mondta SakmaN.

Másrészről a gépek fenntartása, üzemeltetése, és folyamatos felújítása - Pálfi elmondása szerint három és fél évbe tellett a mostani gyűjtemény használható állapotba hozatala - is komoly összegeket emészt fel, tehát ha valóban csak a haszon érdekelné Pálfit, sokkal jövedelmezőbb üzletet is találhatott volna.
De talán ennél is fontosabb kérdés, hogy teljesen egyértelmű helyzetekben legyen világos, miről is beszélünk. Hogy a flipper akkor sem volt szerencsejáték, amikor virágkorát élte, hogy egy múzem nem kártyabarlang. Bár lehet, hogy az És megint dühbe jövünk című film egyik nagy jelenete zavar össze többeket, ahol a gengszterek egy flippert vernek szét, hogy elférjen a nyerőgépük. 

Valaki biztosan ez alapján keverhette össze a kettőt. Nem szégyen bevallani azt. És amíg ez a kínos félreértés tisztázódik, mi szorítunk a Pbal Gallery-nek, hogy megmaradjon, és köszönjük neki azt, amit letett eddig az asztalra. Nagyon szomorú, hogy ezen kell átesnie cserébe...

Időközben a NAV is válaszolt a HVG.hu-nak, és ragaszkodik azon álláspontjához, hogy a flipperek nem felelnek meg az előírásoknak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)