Hirdetés

Nem világos a Vaják: A vér eredete befejezése? Semmi gond, elmagyarázzuk!

|

Elég kusza lett a Vaják: A vér eredete lezárása, nem csoda, hogy még a Netflix is külön magyarázóvideót adott ki hozzá.

Hirdetés

A Vaják: A vér eredete című spin-off minisorozatról készült kritikánk alapján pontosan tudjátok, hogy finoman szólva nem nyűgözött le bennünket a Netflix új produkciója, ennek egyik fő oka pedig például az eléggé összecsapott lezárás volt. Az a befejezés, ami olyannyira kurta-furcsa lett, hogy sokaknak nem is volt teljesen világos, egészen pontosan mi is történt és főleg miért. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy még maga a Netflix is közzétett a premiert követően egy külön magyarázó videót, ez azért nem egy mindennapos dolog egy friss szériájáik esetében. 

Ebben a cikkben mi most megpróbáljuk pótolni az írók esetleges mulasztásait, és tisztázni A vér eredete utolsó része végén látottakat. Mindez azért is különösen fontos, mert bármennyire is egy előzményről van szó, az itt történtek a "fő" Vaják sorozatra is nagy hatással lesznek majd. Mondanunk sem kell, hogy masszív spoilerekre számíthattok.

Hirdetés

Kezdésnek gyorsan foglaljuk össze, miről is szólt a minisorozat: az elfek aranykorának végnapjait láthattuk, gyakorlatilag a Szférák Együttállása előtti időszakot. Hét idegent összehozott a sors és legfőképp az íróik munkája, ők heten pedig szembeszálltak egy még épp csak szárnyait bontogató, frissen megszületett birodalommal. Magát a Szférák Együttállását nem igazán bontotta ki a széria, a másik nagy ígéret pedig, miszerint láthatjuk majd a legelső vaják születését, úgyszintén nem kevés szemöldökráncolást okozott, mivel teljesen átírták az eredeti lore-t. Lássuk, milyen főbb kérdéseket hagyott a levegőben lógva A vér eredete. 

Hogyan omlott össze az elfek birodalma?

A Vaják sorozatban az elfek egyértelműen a társadalmi ranglétra alján helyezkednek el, a Kontinensen immár az ember a domináns faj. Az emberek érkezése előtt azonban az elfek uralták ezt a világot. A vér eredetében láthattuk azt, ahogyan az emberek átkerültek ebbe az univerzumba, arról azonban nem mesélt a sorozat, hogy egészen pontosan ez hogyan vezethetett az elfek bukásához. Merwyn császárnő meghalt, az éhező nép fellázadt, Xin'trea központi monolitja pedig elpusztulta, de konkrétan az, hogy mindez hogyan taszította véglegesen a nyomorba a tündéket a következő évszázadok története maradt, erről nem szolgált bővebb információkkal a minisorozat. A tündék birodalmának romjaira mindenesetre mi már tudjuk, hogy az emberek új királyságainak alapköveit rakták le.

Mi az a Szférák Együttállása?

Balor ugyebár arra akarta használni a központi monolitot, hogy istenekével vetekedő hatalomra tegyen szert, ezt pedig hét főhősünk nem engedhette. Egyikük, Syndrill ezért úgy határozott, hogy mindenáron meg fogja állítani a főmágust. Testvére, Zacaré egymáshoz kötötte a két varázshasználót, Syndrill így maga is meríteni tudott a Balor által használt káoszmágiából, ezzel pedig elpusztította a monolitot. Életét adta a hőstettért, de vele együtt meghalt Balor is. És ekkor történt meg az, amire senki sem számított, manifesztálódott a Szférák Együttállása.

A Szférák Együttállása gyakorlatilag egy olyan esemény, mely során a multiverzum világai találkoznak a téridőben egyetlen pillanat erejéig. A folyamatnak köszönhetően más világok lényei kerültek át a Kontinensre, ekkor érkeztek meg a szörnyetegek és az emberek is. Ezen szörnyek levadászása miatt születtek meg ugyebár a vajákok is, kiknek első képviselőjét a sorozat megmutatta nekünk. Mindezt annyival intézte el a befejező rész legvége, hogy egy városi hirdetőtáblán megjelent több olyan cetli, melyek különféle szörnyetegek levadászására szolgáltak megbízatásként - tapasztalt The Witcher-játékosok számára nem ismeretlenek az efféle hirdetmények.

Ki az első vaják leszármazottja?

Az teljesen világos, hogy a sorozat szerint ki volt az első vaják: egy tünde, név szerint a Kutya Klánba tartozó Fjall. Fjall feladata nem más volt, mint egy olyan szörnyeteg legyőzése, aki egyetlen pillanat alatt képes volt bárkit véres párafelhővé változtatni, de a bestia volt olyan kedves, és ezt a képességét inkább mégsem használta a végső csatában. Fjall teste teljesen átalakult a harc során, ezzel együtt azonban elméje is eltorzult, és rátámadt saját társaira. Végül szerelme, Éile ölte meg őt. A lezárásból azt is megtudtuk, hogy Éile gyermeket várt Fjalltól, de ahhoz eléggé figyelni kellett, hogy teljesen világos legyen, vérvonaluk végül meddig is ért el. 

Egy Ithlinne nevű jövendőmondó lány megérintette Éile hasát, és megjósolta a nő gyermeke jövőjét. Egészen pontosan így fogalmazott: 

"A Pacsirta magja dalolja majd az első hangját a dalnak, mely véget vet az egész világnak, és a véréből lesz az, ki elénekli az utolsót."

Még a Szalonka, vagyis Kökörcsin számára sem volt teljesen világos elsőre, de bizony az a helyzet, hogy itt a jóslat épp őróla szól. A nagy konklúzió tehát az, hogy Geralt dalnok pajtása nem más, mint az első vaják, vagyis Fjall és a Pacsirta, azaz Ithlinne leszármazottja. Az egész sorozat azzal indult, hogy Minnie Driver karaktere kirántotta térből és időből Kökörcsint azért, hogy elmesélje neki a Hetek történetét, a bárd pedig így majd a jelen harcosainak, az elf ellenállóknak is átadhatja, anno hogyan sikerült pár elszánt hősnek megdöntenie egy hatalmas birodalmat. Egyelőre még nem tudjuk, a Vaják sorozatban végül mi akarja majd teljesen elpusztítani a Kontinenst, de elég valószínű, hogy mindennek köze lesz majd a Vad Hajszához is, melynek vezetője úgyszintén bemutatkozott a szériában.

Kicsoda Eredin és mi lesz a szerepe a jövőben?

A sorozat alaposan átírta Eredin történetét. Őt biztosan nem kell bemutatni a The Witcher 3 játékosainak, hiszen gyakorlatilag a fő antagonistát tisztelhettük benne. A Vad Hajsza vezetője az eredeti sztori szerint a tündék egy másik világban élő, más fajából származik, A vér eredete szerint azonban Eredin eredetileg a Kontinensen született, ő volt a birodalom katonai főparancsnoka. Balor mágus azonban elárulta őt, és embereivel együtt elteleportálta egy kietlen, halott világba. A minisorozat legvégén azt láthattuk, ahogy ebben a végeláthatatlan vörös pusztaságban kóborolva Eredin megtalál és fejére húz egy félelmetes csontsisakot - ugyanezt a vörös világot láthattuk a Vaják második évadának végén is, mikor egy pillanatra megmutatták nekünk Eredint és társait.

A Vad Hajsza tehát valahol itt kezdődött el, és a jelenben lesz igazán fontos a tevékenységük, hiszen az ősi vér, és így igazából Ciri nyomába fognak indulni.

Ki figyelte Cirit?

Eredin mellett a látszatnál sokkal fontosabb szereplő lett Avallac'h is, aki még Merwyn császárnő tanácsadójaként mondta el, nem csak a világok közötti átkelés, hanem az időutazás titka is elérhető lehet. Nagyon úgy fest, hogy erre a titokra Avallac'h rá is jött, hiszen meglehetősen fiatalnak tűnt az utolsó jelenetben. Ezekben a képsorokban ugyanis hirtelen 1200 évet ugrottunk előre az időben, a Vaják sorozat legelejét láthattuk, ahol Ciri még vígan játszadozott Cintra utcáin. Avallac'h itt figyelte a lányt az árnyak között egy könyvet szorongatva. 

Egyelőre nyilván fogalmunk sincs arról, Avallac'h egészen pontosan mit is akarhat Ciritől, de elég valószínű, hogy az időutazó mágusnak is az ősi vérre fáj a foga. Könnyen lehet, hogy a Vaják harmadik évadában erre a kérdésre is választ kapunk. Az eredeti művektől mindenesetre itt is nagyon eltávolodott a sztori, mivel a könyvek szerint Avallac'hnak kellett volna feleségül vennie Lara Dorrent, a tünde nő azonban egy emberbe szeretett bele. Lara Dorren pedig nem más, mint az ősi vér eredete, Ciri távoli őse.

Teljesen világos, hogy milyen irányba halad az egész Vaják franchise-zal a Netflix, hiszen a Vaják: A vér eredete még a korábbi két fősodros évadnál is messzebb helyezte el magát az eredeti kánontól. Ha működne a dolog, akkor nem feltétlenül lenne főbenjáró vétek egy adaptáció esetében a változtatás, de jelenleg szó sincs arról, hogy bármi jobb, vagy főleg több lenne a módosításoknak köszönhetően. Mindenesetre reméljük, hogy gyors kis magyarázónknak hála legalább a sebtében lezárt A vér eredete sorozat befejezése kapcsán tisztázni tudtunk mindent. 

Ha esetleg mégsem így lenne, akkor természetesen lent, a kommentek között bátran kérdezzetek, illetve nyugodtan osszátok meg saját véleményeteket is mind a sorozat, mind annak befejezése kapcsán!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)