Hirdetés

A rajongók után az amerikai kongresszus is beolvasott a Blizzardnak

|

Az Egyesült Államok törvényhozásának képviselői több másik cég vezetője után Bobby Koticknak is írtak egy nem túl kedves levelet az Activision-Blizzard fellépése miatt a hongkongi tüntetőket támogató játékosok ellen.

Hirdetés

Ugyan sok gamer szeretné, ha a játékvilág politikamentes maradna, a Blizzard nemrég - sokak szerint a kínai érdekkörök rosszallásától félve öncenzúrát gyakorolva - keményen megbüntetett egy, a hongkongi tüntetők mellett kiálló e-sportolót (ami kisebb fiaskók egész sorát indította útjára), a legtöbb játékos szemében egyértelműen ellenszenves lépés volt, még akkor is, ha egyébként a cég saját szabályzata meglehetősen világosan foglal állást az e-sporthoz méltó viselkedést illetően, ebbe pedig a politizálás nem fér bele. Azonban a Kínához kapcsolódó botrány nem kerülte el az amerikai törvényhozás figyelmét sem, akik levélben fejezték ki aggályukat a kiadó eljárása kapcsán.

Hirdetés

A levelet mindkét, az USA politikai színterét uraló párt prominens képviselői aláírták, kifejezve, hogy az amerikai értékek védelme a demokraták és a republikánusok - általában elég ádáz - küzdelménél is fontosabb. A néhány bekezdésből álló szövegben a képviselők elítélték Blitzchung eltiltását és azt, hogy eredetileg nyereményeinek visszafizetésére kötelezte volna a Blizzard (ez persze azóta enyhült), emellett rámutattak, hogy a Tencent befektetése és a kínai e-sport piac növekedése miatt az Activision-Blizzard sokat nyerhet, ha megfelel a kínai elvárásoknak, majd rámutattak ennek árnyoldalaira.

"Amint Ön és a vállalata kétségkívül tudatában van, a kínai kormány kihasználja gazdasága méretét és erejét, hogy elnyomja azokat a véleményeket, amikkel nem ért egyet. (...) Az Ön cége azt állítja, kiáll az egyének joga mellett, hogy kifejezzék véleményüket és gondolataikat, ezzel szemben az önök alkalmazottai közül sokan úgy gondolják, a Blizzard jelenleg éppen szembemegy ezekkel az értékekkel."

- áll a levélben. Ezt követően a kongresszusi képviselők és szentárok rámutatnak, hogy Blitzchung büntetése rossz példát állíthat és elrettenthet más játékosokat attól, hogy a rendelkezésükre álló platformokon szabadon kimondják véleményüket.

"Ahogy Kína felerősíti fenyegető kampányát, önnek és a vállalatának döntenie kell, hogy hajlandók-e a bevételeiken túlra tekinteni és kiállni az amerikai értékekért, mint a gondolati és szólásszabadság, vagy engednek Peking követeléseinek, hogy megőrizzék piaci hozzáférésüket. A lehető legerősebben kérjük, hogy gondolják újra döntésüket Chung úr ügyében. Megvan a lehetőségük, hogy visszakozzanak. Arra biztatjuk, éljenek vele"

- zárul a levél.

Egyrészt az üzenet kissé megkésett, annak fényében, hogy a Blizzard már enyhített a büntetésen, másrészt persze továbbra is van alapja, mivel a cég láthatóan nem tud mit kezdeni a cenzúra kérdésével, jó példa erre a témában véleményt nyilvánító chatelők tiltása jelen pillanatban is. A kongresszus egyébként az utóbbi hetekben több más ügyben is fellépett Kína ellen, a Koticknak címzett levélhez hasonló szövegeket küldtek az Apple-nek, akik egy alkalmazást tiltottak le, amivel a hongkongi tüntetők a rendőrség mozgásának követték, illetve az NBA-nek is, miután a liga elhatárolódott a Houston Rockets menedzserétől, aki Twitter-üzenetben állt ki a Hongkong szabadsága mellett.

Emellett elfogadásra került két törvényjavaslat is, amik a tömegoszlató eszközök Hongkongba történő exportját tiltanák, illetve Hongkong különleges kereskedelmi helyzetét a szabadságjogok évenkénti amerikai felülvizsgálatához kötnék. Ezek jogerőre emelkedéséhez persze az USA szenátusának és elnökének jóváhagyása is szükséges, miközben Donald Trump éppen a hónapok óta folyó kereskedelmi konfliktus lezárásáról tárgyal Pekinggel. A lootboxok ügye után néhány hónapon belül ez a második eset, hogy a mainstream politikai is aktívan foglalkozik a játékipar ügyeivel, ráadásul a kiadóknak kifejezetten kellemetlen kontextusban.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)