Hirdetés

'Tiszteletem!

|

December 7.-e talán egy II. világháborús esemény, Pearl Harbor megtámadása miatt a leghíresebb. De volt itt más is...

Hirdetés


A mai nap szerencsére nemcsak a II.világháborúba belépő Egyesült Államok miatt izgalmas, hiszen ez egyben a polgári repülés nemzetközi napja is 1992 óta. E nap célja, hogy felhívják a figyelmet a nemzetközi polgári repülés fontosságára az országok társadalmi és gazdasági fejlődésében. Mai névnapjaink: Ambrus, Agaton, Amarant, Amaranta, Ambos, Ambró, Ambrózia, Amrita, Ángyán, Ányos, Szabin - szép ünneplést nekik! Természetesen boldog születésnapot azoknak, akik ma ünneplik! A nap reggel negyed nyolckor kel ezen a napon, majd 7 perccel délután négy előtt nyugszik. A Hold dél után 23 perccel kel és éjfél után 36 perccel nyugszik. Nézzük akkor mik voltak azok az események, amely miatt a mai nap érdekes lehet (például háztartási gépek szempontjából is fontos ez a mai nap, hittétek volna? :P)

1787 - Delaware az Amerikai Egyesült Államok 1. tagállama lett.
1894 - Indrében, a La Chénaie-kastélyban 89 éves korában, elborult elmével meghalt Ferdinand Marie Vicomte de Lesseps francia mérnök és diplomata, aki a Szuezi- és a Panama-csatorna építésének vezetője volt.
1917 - Az Egyesült Államok hadat üzent az Osztrák-Magyar Monarchiának.
1925 - Világrekordot állított fel a magyar származású Johnny Weissmüller 150 yardos (kb 140 m) gyorsúszásban 1 perc, 25 másodperces idővel.
1926 - Az Electrolux szabadalmaztatta a gázzal müködő hűtőszekrényt.
1930 - Bostonban a W1XAV egy rádiós zenekari program videóját közvetítette. Ez a közvetítés tartalmazta az Egyesült Államok első televíziós reklámját is I.J. Fox Furriers cégről, akik szponzorálták a rádió show-t.
1940 - Először repült a Fairey Barracuda prototípusa.
1941 - Japánok megtámadták a Hawaii-szigeteken lévő amerikai támaszpontot, Pearl Harbort. A légitámadás következtében két és fél ezer ember halt meg és sok hajó megsemmisült, valamint az Amerikai Egyesült Államok belépett a II. világháborúba.
1945 - Szabadalmaztatták a mikrohullámú sütőt.
1963 - Először használtak televízióban azonnali visszajátszást egy Army-Navy amerikai-futball mérkőzésen.
1972 - Útjára indult az Apollo-17, az utolsó űrhajó, amely a Holdra szállt.
1977 - Meghalt Peter Carl Goldmark magyar származásű amerikai mérnök, az első széles körben használt színes televízió megépítője.
1982 - Texasban Charles Brooks, Jr. volt az első ember, akit az Egyesült Államokban halálos injekcióval végeztek ki.
1988 - Spitak Földrengés: Örményországban a Richter-skála szerinti 6.9-es rengés mintegy 25,000 embert ölt meg, 15,000-et sebesített meg és mintegy 400,000-en maradtak fedél nélkül..
1995 - A Galileo űrszonda megérkezett a Jupiterhez.
1999 - A RIAA beperelte a Napster file-megosztó klienst a szerzői jogok megsértése miatt.

Születések
1761 - Marie Tussaud (szül. Grossholtz) feltehetően svájci származású francia viaszöntő, az 1832-ben Londonban megnyílt "Madame Tussaud panoptikuma" megalapítója.
1850 - Schwarz Dávid magyar kereskedő, a merev rendszerű, könnyűfémből készült, kormányozható léghajó feltalálója
1863 - Pietro Mascagni olasz zeneszerző
1891 - Don Vito Corleone kitalált személy Mario Puzo A Keresztapa című regényében és a belőle készült filmben
1949 - Tom Waits zeneszerző, zenész, színész
1951 - Pitti Katalin szoprán operaénekes.
1956 - Larry (Joe) Bird kosárlabda játékos.
1967 - Gem Archer angol zenész, az Oasis tagja
1970 - Nagy Natália magyar színésznő, Nagy Bandó András leánya
1972 - Hermann Maier osztrák síelő
1973 - Terrell Owens amerikai-futball játékos
1977 - Dominic Howard angol dobos, a Muse tagja
1980 - John Terry angol futballista
1984 - Robert Kubica lengyel Formula-1-es versenyző

Mai 3 videónk közül az első kettő voltaképp egy - csak két részbe vágva. Nagy Natália munkásságának kétségtelenül elgismertebb karaktereit, Evettkét és Irént mutatja be a Besenyő család egy kalandja segítségével.

 

 

 

 

Remélem Ti is kockásra röhögtétek magatokat István, Anti bácsi, Margit, Evettke és Irén jelenetén - a magyar humor történelmének arany-oldalaira tartozik a dolog kétségtelenül. S hogy azért zene nélkül se maradjunk, a mai születések közül a Muse zenekart pécéztem ki magamnak, akik egy igen érdekes videón zenélnek majd, melynek címe Knights of Cydonia:

 

 
Na szóval, összefoglalva a dolgokat, Ma az Egyesült Államok többekkel is hadbalépett, több fontos háztartási eszközt feltaláltak, több fontos dolog történt az amerikai futball és a tv-zés világában és sajnos sokan meghaltak... Szerencsére az űrhajózásból is maradtak események, így ezek fényében kívánok mindenkinek igen boldog vasárnapot Maximális Tisztelettel!

 

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)