Hirdetés

Tagadta, majd felhördülés után elismerte a Magic: The Gathering kiadója, hogy AI képeket használt

|

A Magic: The Gathering kártyajáték kapcsán a legerősebb a vita az AI használatát illetően, a Wizards of the Coasttal dolgozó művészeknek is elege lett.

Hirdetés

Tavaly augusztusban a Dungeons & Dragons rajongók azon kapták a Wizards of the Coastot, hogy AI segítségével faragták az akkor megjelent egyik kiegészítőkönyv művészeti anyagait. Mint kiderült, egy külsős művész generatív modelleket használt a munkájának befejezéséhez. Az akkor kialakult konfliktusban a Wizards of the Coast a művészek mellé állt, felkérte minden külsős kollégáját a mesterséges intelligenciával felvértezett megoldások mellőzésére, és megígérte, hogy fejlődni fog a beérkező anyagok felülvizsgálatában.

A Magic csapata valahogy nem kapta meg az üzenetet. Az érkező új kártyalapokat egy képen mutatták be, ahol a kártyák (amiket egyébként valódi emberek illusztráltak legalább) egy steampunk díszletben álltak. A díszlet egész jól néz ki, csak akkor látszik rajta, hogy valami nem stimmel, amikor megvizsgáljuk a részleteket. Az AI közreműködése egyértelmű: lehet, hogy csak a Photoshop kitöltőjének köszönhetőek az inkonzisztens részletek, de valami nem stimmel.

A rajongók elkezdtek mutogatni a hibákra, és a Wizards a lehető legrosszabb válasszal állt elő.

"Megértjük a rajongóink kétségeit, lévén a háttér stílusa nagyban elüt a kártyáéktól. Ettől függetlenül tartjuk magunkat az előző kijelentésünkhöz. Ezt a képet emberek készítették, nem mesterséges intelligencia."

Hirdetés

Percek alatt szétkapták a nyilatkozatot a rajongók. Tagadhatatlanul történt itt AI-ügyeskedés, és a Wizards később el is távolította a közleményét. Némi utánajárást követően aztán előlépett a kiadó egy jóval vállalhatóbb válasszal.

"Úgy tűnik, hogy az ipar által széles körben használt eszközök, mint a Photoshop AI funkciói beleszóltak a marketinganyagok készítésébe, még úgy is, hogy a teljes képet valódi emberek alkották."

Később egy részletesebb közlemény is érkezett, de a lényeg szinte ugyanaz, mint a D&D könyv esetében: a mesterséges intelligencia egyre szélesebb körben kerül felhasználásra az ipar minden területén, így a Wizardsnak jobban oda kell majd figyelnie a beérkező képekre. A cég rengeteg külsős alkotóval dolgozik együtt, így letették a nagy esküt, hogy igyekeznek ügyesebbek lenni az AI tökéletlenségek kiszagolásában.

Remélhetőleg most már tényleg résen lesznek, ami azért is fontos, mert az ilyen megoldásokat ellenző művészek egyre hangosabban tiltakoznak.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)