Hirdetés

Ön dönt: játszik vagy vezet?

|

Mindig is jókat szórakoztam, amikor a Need for Speed részek előtt az aktuális cicababa figyelmeztetni szokott rá, hogy a valós életben azért ne száguldjunk olyan veszettül, mint a játékban. Egy friss német kimutatás szerint azonban ez a félelem tényleg jogos…

Hirdetés



Annyiszor próbálták már (inkább kevesebb, mint több sikerrel…) bebizonyítani, hogy „a videojátékok hatására erőszakosan viselkedünk”, hogy úgy látszik, egy újabb tanulmányra és célpontra volt szükség. A Reuters jelentése szerint ugyanis az autóversenyes játékok is káros befolyással vannak azokra, akik a valóságban is a kormány mögött szoktak ülni. Német kutatók a Need for Sped és más hozzájuk hasonló autós játék hatását vizsgálták. Leginkább azokat vették górcső alá, amelyek realisztikus városi környezetben játszódnak, sűrű forgalomban és esetleg járókelők között.



Rossz hatással van ránk?
Először is a játékok tartalma került szemrevételezésre. „Ezekben a játékokban legfőképpen a kompetitív és türelmetlen vezetési stílussal tudunk érvényesülni. Miközben halálosan veszélyes kaszkadőrmutatványokat hajtunk végre, gyakoriak a súlyos karambolok – mindez pedig egy tökéletes reális világban.”
A kutatók 198 tesztalanyt kérdeztek meg, férfiakat és nőket egyaránt. Azok az illetők, akik sokat játszottak ilyen autóversenyes programokkal, bevallották, hogy a valós életben is veszélyesen szoktak vezetni, és bizony, voltak már baleseteik is, akik pedig ritkábban ülnek le a Need for Speed, vagy Burnout típusú játékok elé, saját állításuk szerint sokkal óvatosabban viselkednek a kormány mögött.



A veszély íze…
A kérdőív kitöltése után a kutatók leültették egy csoportot egy autóversenyes játék elé, egy másikat pedig egy teljesen más stílusú program mellé. Akik virtuálisan autókáztak, bevallották, hogy sokkal többet „fantáziálnak” a veszélyes vezetési szituációkról, mint a többiek. „A veszély elfogadása a fiatal vezetők esetében a legtöbb baleset forrása.” - nyilatkozta Joerg Kubitzki az Allianz Center for Technology tudósa, aki a kutatást vezette. Kubitzki természetesen utalást tett a Németországban híresen szigorúan kezelt akciójátékokra, illetve a bennük rejlő erőszakra is. „A mi eredményeink alapján bizony meg kellene fontolni, hogy az autóversenyes játékokat hasonló szigorral kezeljük, mint az akciójátékokat, hiszen a közlekedési balesetek elkerüléséről van, amelyek ténylegesen emberéletekbe kerülhetnek.”



Autóverseny: a cenzúra következő áldozata?
Hogy mennyire helytálló egy 198 emberrel elvégzett kutatás az érdekes kérdés, azonban ha a játékbeli erőszakkal kapcsolatos németországi analógiára gondolunk, akkor itt komoly veszélybe kerülhetnek az autós programok. Míg a német cenzúra keze bizonyos FPS-eknél „pusztán” az érte el, hogy a „valós” embereket robotokra cseréljék, addig más népszerű játékokat (pl.: Dead Rising, Gears of War) egész egyszerűen kitiltottak az országból. Arról már nem is beszélve, hogy egy újabb német törvényjavaslat szerint akár börtönbüntetéssel is sújthatják azokat, akik „erőszakos, az emberi élet kioltását szimuláló” játékokkal játszanak. Ha ezek a kutatók kellő politikai támogatást kapnak, akkor bizony előfordulhat, hogy Németországban már autóversenyezni sem szabad majd többet…

Kapcsolódó videó: Burnout Revenge trailer
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)