Hirdetés

nVIDIA GeForce2 GO

|

Azt hiszem, manapság ha az ember új gépet vásárol, az első dolga, hogy jó alaposan megnézi a benne lévő videókártyát, processzort, memóriát. Ez rendben is lenne, de mi a helyzet, ha az illető mondjuk út közben szeretne Quake3 partykat lebonyolítani?

Hirdetés

Nos nem olyan régen még bőszen legyintettünk volna rá, hogy az illető meg van veszve, ám manapság már egyre több, nagyobb processzorral felvértezett, memóriával agyonnyomott notebook van a piacon, ám egyvalami az utóbbi évek során sem változott. Hogy mi ez? A gyengécske teljesítményű videókártyák... Miközben az asztali bátyók sorra nyelték befele a az újabbnál újabb nVIDIA chipset-es videókártyákat, úgy kezdett érezhetővé válni, hogy a notebook-ok egyre gyengébbeknek látszanak, főleg a játékok terén. De nem is lepődhetünk meg ezen, hisz álltalában egy ATI kártyával találhattuk volna szembe magunkat, ha belekuksiztunk volna a laptopunk legmélyebb részeibe. És hogy miért rossz ez a játszani vágyó notebook tulajnak, hát a válasz baromi egyszerű: túl lassúak és elavultnak számítanak a mai világban. Ám ekkor történt a csoda, amikor is az nVIDIA beszálllt a mobil gyorsítókártyák piacára és piacra dobta az új mobil GeForce-át, amely érthető módon a GeForce2 GO nevet kapta.

Mobil csoda?
Első hallásra mindenki vakargatni kezdte a füle tövét és nagyokat hümmögött, mikor a GeForce2 GO-ról beszéltem nekik. A név hallatán mindenkinek úgy tűnne, hogy egy erős GeForce2-es kártya ereje van belepaszírozva a kis m?anyag házba, de aztán hamar rájön az ember, hogy ez azért mégsincs így! A hangzatos GeForce2 név körüli homály a mérések után kezdett kivilágosodni, és kiderült, hogy inkább jobban illene rá a GeForceMX jelző,és abból is az alsóbb kategóriás MX-et értem. És, hogy miért van ez így? Kukkantsatok az alábbi táblázatokra, ahol a Quake3 mérési eredményeit foglaltam össze! Na ebből is kitűnik, hogy a kártya nem az a bivalyerős GeForce2, hanem a szerényebb MX. Bár azért azt se várjuk egy ilyen mobil eszköztől, hogy a benne lévő alkatrészek felvegyék a versenyt az otthoni PC-kel, mivel már az energiaellátásukat sem lehet összehasonlítani és bizony ezért a tervezőknek kemény kompromisszumokat kellett kötniük....

Hangzatos adatok...

A chip az alacsonyabb feszültség érdekében mindössze 143 MHz-es órajelen fut, és így a két pipeline-ja révén 286 millió pixeles, illetve 572 millió texeles fillrate-re képes. Körübelül másodpercenként 17 millió háromszög feldolgozását ígéri, ami nem rossz teljesítmény, ha a konkurrenciánál található 6 millióval hasonlítjuk össze! Természetesen megtalálható a hangzatos elnevezésű Digital Vibrance Control, az AGP 4x és a TwinView technológia támogatása is, mindemellett 8, 16 vagy 32 MB memória illeszthető mellé, mégpedig 128 bites SDR SDRAM vagy 64 bites DDR SDRAM formájában, amelyek 166 MHz-es órajelen 2.6 GB/s-os sávszélességet biztosítanak. Mivel notebook-okról beszélünk, ezért fontosak a fogyasztást illető adatok, ám a GeForce2 Go e tekintetben sem panaszkodhat. A 2.8 wattos csúcs, fél wattal magasabb, mint a konkurrens ATI Rage Mobility 128 2.3 wattja, ezt ellensúlyozza a nagyobb teljesítmény, ami a gyorsabb a feladatok elvégzésében nyilvánul meg, így a chip számos számítási műveletet tud átvállalni a CPU-tól, amiket az lassabban, s így kisebb fogyasztás mellett látna el. A 0.18 micronos GeForce2 Go-val egyenlőre a Toshiba Notebook-jaiban találkozhatunk, ám a hírek szerint ősszel más konkurrens cégek is ezzel fogják felvértezni a notebookjaikat.

Most akkor Q3 party vagy marad az aknakeres??
Mindamellett, hogy a notebook-okal való játék nem tartozik az átlag gémer napi teendői közé, és ezt csak egy nagyon szűkös réteg engedheti meg magának, azért érdemes erre a piacra is rápillantani néha-néha. A nagy áttörésnek számító mobil GeForce-ról pedig elmondhatjuk, hogy nagyon szép teljesítményt nyújt a kicsike, nyugodtan el lehet vele játszadozni 800*600-ban még a Quake-kel is (lásd 16-bit), ámbár az a nagy kérdés, hogy a mai gyors fejlődés mellett meddig
lesz ez elég? Hát ezt előre megmondani nem lehet, bár az is elképzelhető, hogy nVIDIA-ék,már javában agyalnak a GeForce3 GO-n. Egy utolsó gondolat erejéig még hadd beszéljek az árakról, a GeForce2 GO natúr árát nem tudom, de egy komplett GeForce-os gép ára közel hét és nyolc száz-ezer forint között mozog.


egy kis "nyzprba" Q3 mdra
800x600
1024x768
1280x1024
16bit
77,8 fps
49,7 fps
32,7 fps
32bit
42,7 fps
26,6 fps
15,5 fps
III 850 MHz-es proci, 128 MB SDRAM nVIDIA GeForce2 Go 16 MB DDR RAM



Kapcsolódó linkek:

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)