Hirdetés

Minden, amit a Grand Theft Auto VI-ról tudni lehet

|

Mikor lesz a GTA VI megjelenés? Tényleg Vice City a helyszín? Ki a GTA 6 főszereplője? Összegyűjtöttük a legfontosabb infókat a Rockstar készülő új játékáról.

Hirdetés

UPDATE: Befutott az első trailer, annak alapján itt van minden, amit tudni lehet a Grand Theft Auto VI-ról.

Az utóbbi években egyre több játék üti át a nem gamerek ingerküszöbét, így a Pokémon és a CoD létezése mellett sokan megismerkedtek azzal, hogy mondjuk mi fán terem a Fortnite, vagy a Minecraft. De akkora és olyan hosszan tartó popkulturális jelentőséggel kevés széria bír, mint a Grand Theft Auto, így nem meglepő, hogy sokakban felmerül a kérdés, mikor érkezik és milyen lesz a Rockstar legendás sorozatának következő epizódja.

Ezen volt is időnk gondolkodni, ugyanis épp a napokban lesz tíz éve, hogy először megjelent a legutóbbi teljesen új rész, a Grand Theft Auto V. Franklin, Michael, és Trevor kalandját, illetve a GTA Online-t azóta PC-re és két újabb konzolgenerációra is megkaptunk, illetve a GTA V rajtja óta a Red Dead Redemption 2 is elkészült a Rockstar stúdióbirodalmában, de nem meglepő, hogy egy évtized elteltével sokan vágynának már egy teljesen új kalandra a sandbox játékok egyik királyának számító csapattól.

Ugyan sok hivatalos infónk nincs, pletykák mellett támaszkodhatunk azokra a kiszivárgott videókra és screenshotokra is, amik a Grand Theft Auto VI félkész változatából kerültek ki a netre tavaly, hogy megtudjunk ezt-azt a fejlesztés alatt álló játékról.

Hirdetés

Tényleg készül a Grand Theft Auto VI?

Ugyan sok mindent nem erősített meg a Rockstar, vagy a Take-Two, azt igen, hogy már fejlesztik a Grand Theft Auto következő részét. Hogy ez a címében a hatos számot fogja-e kapni, az még nem biztos, de 2022 februárjában egy olyan üzenet kikerült a fejlesztőstúdió Twitter-oldalára, ami szerint elkezdődtek az új epizód munkálatai, és a céljuk ezúttal is az, hogy jelentősen túlszárnyalják a korábbi játékaikat.

 

Amellett persze, hogy sejteni lehetett, hogy az alkotók nem hagyják parlagon heverni az aranytojást tojó tyúknak számító GTA-t, a minden fontosabb stúdiónál belsős forrással rendelkező Jason Schreier is arról számolt be 2020-ban, hogy a fejlesztés korai szakasza megkezdődött. Így abban már biztosak lehetünk, hogy a programozók, művészek és dizájnerek sokasága már évek óta dolgozik az új Grand Theft Autón.

Mikor esedékes a GTA VI megjelenés?

Valószínűleg a Grand Theft Auto VI megjelenési dátuma lesz az egyik utolsó kulcsfontosságú információ, amit a megjelenés előtt megosztanak velünk az alkotók, erről egyelőre még semmi hivatalos információnk nincs. Ez viszont nem jelenti, hogy egyáltalán ne lennének kapaszkodóink, néhány közvetett adat alapján van lehetőségünk saccolni. Legtöbben a sorozatot birtokló Take-Two egyik pénzügyi jelentésében vélik látni a megoldás kulcsát, akik a 2025-ös pénzügyi évre várnak kiemelkedő, nyolcmilliárd dollár feletti bevételt.

A cég azt ígérte a részvényeseinek, hogy a 2024. április 1. és 2025. március 31. közötti időszakban "több forradalmi címet" is kiad, amik "magasabbra emelik a lécet" a játékiparban. Sokan úgy gondolják, ekkora mértékű növekedést (tavaly 5,3 milliárd dolláros bevétellel zárt a Take-Two) csak akkor várhatnak a Rockstar anyacégénél, ha ekkorra tervezik, hogy a boltok polcaira kerül az új GTA. Ez a becslés egyébként egybevág a Bloomberg forrásainak értesüléseivel, akik szintén 2024-re, vagy 2025-re várják a megjelenést.

Aki egyébként nem érti, miért várat egy évtizednél tovább magára a Grand Theft Auto V folytatása, annak két tényezőben kell keresnie a választ. Egyfelől a GTA Online megjelenését követően egyértelművé vált, hogy az újabb teljes értékű részek elkészítésénél profitábilisabb egy ideig folyamatos bővítményekkel és új tartalmakkal ellátni a mikrotranzakciókon keresztül komoly bevételeket termelő online módot. Ezt ráadásul azóta még egy cím, a Red Dead Redemption 2 és az ahhoz szervesen kapcsolódó Red Dead Online esetében is abszolválta a Rockstar stúdióhálózata.

 Másrészről nem elhanyagolható az sem, hogy a komoly crunch-kultúra miatti botrányokat követően a Rockstar ígéretet tett, hogy nem fogja túlhajszolni a dolgozóit. Így valószínűleg több időt engedélyeztek maguknak a végtelen túlórázás elkerülése érdekében is.

Milyen platformokra jelenhet meg a Rockstar következő játéka?

Ahogy a megjelenési dátumról, úgy a GTA VI célplatformjairól sem rendelkezünk konkrét információkkal, de nincs igazán okunk feltételezi, hogy a fejlesztők eltérnek majd az előző részek rajtjakor látott gyakorlattól. Ez alapján arra érdemes számítani, hogy először az aktuális Sony és Microsoft konzolokra, jelen állás szerint a PlayStation 5-re és Xbox Series X|S-re adják majd ki a Grand Theft Auto új részét (de ez még változhat).

Ezt követően jó eséllyel számíthatunk egy PC-s portra, ami a GTA IV esetében nagyjából kilenc hónappal a konzolos rajt után érkezett, míg a GTA V-re másfél évet kellett várnia a számítógépes közönségnek. Igaz, a legutóbbi rész PS3-as és Xbox 360-as kiadása után több mint egy évig a PS4-es és Xbox One-os verziók foglalták le az alkotókat, így ezúttal talán gyorsabban megérkezik a PC-s kiadás.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hol játszódik a Grand Theft Auto VI

Ahogy sok más részletről, arról sincs pontos és hivatalos információnk, milyen helyszíneket ölel majd fel a GTA VI várhatóan méretes térképe. Erről is több pletyka kering, bizonyos források szerint például eredetileg az volt a terv, hogy Észak- és Dél-Amerika több táján (vagy azok fiktív megfelelőin) is megfordulhatott volna a játékos. Emellett olyan megerősítetlen információk is keringenek a neten, amik szerint a fejlesztők azt tervezik, hogy a megjelenés utáni frissítések segítségével alakítják majd folyamatosan a pályát, hasonlóan a Fortnite-on ügyködő Epic Gameshez.

A valósághoz viszont valószínűleg azok a tippek járnak a legközelebb, amik szerint visszatérünk a Miami ihlette Vice Citybe és annak környékére. Ezt nem csak az támasztja alá, hogy rengetegen vágynak vissza Tommy Vercetti kalandjainak helyszínére, hanem a GTA VI-ból kiszivárgott anyagok egyike is, ugyanis az egyik félkész anyagon látszik egy metrószerelvény, amin a "Vice City Metro" felirat olvasható.

Amiatt viszont nagyban eltér majd a hangulat a 2002-es GTA miliőjétől, hogy ezúttal a modern korban látogatunk el Vice Citybe (és várhatóan a környező vidékekre) és ezúttal nem a '80-as éveket idézi meg a Rockstar. Erre következtethetünk a tavaly a netre felkerült screenshotokon látható karakterek ruházatából, abból, hogy okostelefonok is szerepeltek a kiszivárgott anyagokon, ahogy abból is, hogy egy utalás is látható volt a LifeInvader igazgatójának halálára, ami a GTA V-ben történt. Olyan ikonikus helyszínek viszont az idő múlása ellenére is feltűnhetnek a kiszivárgott anyagok alapján, mint a Malibu Club, az Ocean View Hotel, Little Haiti, vagy épp Vice Beach.

Kik lesznek a GTA VI főszereplői?

A helyszínhez hasonlóan a Rockstar képviselői még nem árultak el semmit hivatalosan a játszható karakterekről sem, viszont a 2022 szeptemberében történt adatszivárgás ezúttal is megerősíteni látszik a korábbi pletykákat. A nem-hivatalos értesülések arról szóltak, hogy egy férfi és egy női karakter (az utóbbi sok beszámoló szerint latin származású) lesz a Grand Theft Auto VI két főszereplője, akiket Jasonnek és Luciának hívnak.

A Bonnie és Clyde által ihletett páros kapcsolata a játékmenet tekintetében viszont talán más lesz, mint Michael, Trevor, és Franklin hármasáé. Ugyanis a könnyebben és gyorsabban lehet majd köztük váltani, mint a GTA V főhősei között, a fejlesztők akarata ellenére közzétett anyagok szerint a kontrollerünk D-padjának megnyomásával egy pillanat alatt át is vehetjük az irányítást a másik karakter felett.

Mi szivárgott ki a Grand Theft Auto VI-ból?

Többször hivatkoztunk már arra, hogy kiszivárgott anyagok alapján következtetnek sokan a készülő új GTA tartalmaira, így időszerű egy kis magyarázat, hogy mik is voltak ezek. A Rockstar és a Take-Two dolgozóinak stressz-szintje 2022 szeptember 18-án ugrott kollektíven az egekbe, ugyanis ekkor posztolta ki egy felhasználó a GTAForums weboldalra azt a nagyjából kilencven képet és videót, amik összesen nagyjából ötven percnyi anyagot tartalmaztak.

Az animációs teszteket, félkész pályákat, játékmenet-darabkákat, vagy épp beszélgetéseket bemutató videók későbbi beszámolók szerint a fejlesztés különböző szakaszaiból származtak, volt köztük olyan is, ami a szivárgás napjánál több mint egy évvel korábban készült. Ezeket azóta jogi eszközökkel igyekezett az internet minden szegletéről eltűntetni a GTA-játékok kiadója (akik azt is megerősítették, hogy hitelesek a képek és videók), de néhány infó azért még fellelhető a világhálón. Így például az a lista is, amiben a játékbeli eseményekről olvashatunk, így sejthetjük, hogy a pankráció és a kosárlabda mellett olyan fura aktivitások is várhatnak ránk a GTA VI-ban, mint az ittas vezetés, vagy épp a "raktár szex robotok", akármit is takarjon ez az elnevezés.

Emellett kisebb, a klasszikus Grand Theft Auto játékmenetet illető változásokra is fény derült, még ha ezek nem is forradalmi újítások. Így akik átnyálazták a kiszivárgott anyagokat, megtudhatták, hogy a játékosnak lesz majd lehetősége, hogy eldobja az aktuális fegyverét, vagy hogy kúszva közlekedjen egy-egy tűzharc helyszínén. Továbbá beszámolók szerint a GTA VI rendőreivel is némileg összetettebb lesz a játékos viszonya, mint korábban, ugyanis a mesterséges intelligencia fejlettebb lesz, mikor Jason és Lucia követéséről van szó.

Kik fejlesztik a GTA VI-ot?

Aki valamit is sejt abból, milyen összetett vállalkozás a játékfejlesztés, az gondolhatja, hogy rengetegen dolgoznak egy olyan vállalkozáson, mint az új Grand Theft Auto. Azt valószínűsíthetjük is, hogy a Rockstar zászlaja alá tartozó kilenc stúdió nagyjából kétezer alkalmazottja közül aki mozdítható, az jó eséllyel hozzátett valamit a következő rész megszületéséhez.

A skóciában működő Rockstar North vezető szerepével ellentétben viszont vannak olyan dolgok, amik komoly változásnak tűnhetnek a korábbi epizódokhoz képest. Az utóbbi években ugyanis több, a Grand Theft Auto fejlesztőgárdáját kifejezetten régóta erősítő figura távozott. Legtöbben valószínűleg arról hallottatok, hogy 2020-ban a Rockstar egyik alapítója, Dan Houser is új kihívások után nézett, de nem ő az egyetlen veterán, aki már nem a csapat tagja. Szintén 2020-ban lépett ki Lazlow Jones, aki írói, rendezői, és produceri közreműködései mellett több játékban is a játékbeli rádiós műsorvezető szinkronhangja volt, illetve tizenhat év után hagyta el a Rockstar kötelékét Michael Unsworth, aki a cég egyik legmagasabb beosztású írója volt. Az persze, hogy egy-egy régi motoros nem vesz részt végig a fejlesztésben, nem feltétlenül jelenti, hogy egészen más lesz az új GTA hangulata, mint amihez a népszerű elődöktől hozzászoktunk.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)