Hirdetés

Mi van a tenyeredben?

|

A Sony kézben hordozható kis PSP gépe az utóbbi időben egyre rosszabbul szerepel a Nintendo DS-szel szemben, különösen a két cég hazájában, Japánban. Bár az Evil Avatar híre nem erről szól, hanem arról, hogy az Xbox 360 heti eladásokban végre lehagyta a PS2-t (!), azonban ennél, a Microsoft számára még mindig nem meggyőző adatnál sokkal meghökkentőbb tény, hogy több, mint TÍZSZER annyi Nintendo DS kelt el a héten, mint Sony PSP.

Hirdetés

Mielőtt tovább elmélkednénk a két kézikonzol csatáján, íme a konkrét adatok
• DS Lite 309,603
• Wii 85,439
• PlayStation3 50,171
• Xbox 360 35,343
• PlayStation2 30,460
• PSP 28,930

Ezekből a számokból jól látszik a Nintendo DS totális uralma: nem csak a PSP-t döngölte a földbe, hanem a nagyobb riválisokat is, de meg saját, vadonatúj „nagy testvére” is szerényebb eladásokat produkált, az „kistesóhoz” képest – igaz, saját súlycsoportjában viszont a Wii a PS3-at és az Xbox 360-at egyaránt alázza.



Game pownage?
Minden konzolgép igazi ereje a szoftveres ellátottságában rejlik ez alól a kézikonzolok világa sem kivétel. Láttunk már olyan masinát (a Nokia NGage például) ami többek között azért süllyedt el a nihilben, mert gyakorlatilag semmilyen igazán érdekes, saját, egyedi cím sem jelent meg rá, azonban ez közel sem igaz a PSP-re, illetve a Nintendo DS annyira nem hagyja le ezen a téren a Sony kézimasináját, hogy ekkora bődületes különbség legyen köztük.



Sőt, ha megvizsgáljuk a PSP szoftvertárát, akkor első blikkre igen meggyőző exkluzív címeket láthatunk: az elmúlt másfél alatt kijött rá két Grand Theft Auto rész, a PS2-n is nagy sikert aratott SOCOM kommandós játékokból újabb exkluzív epizódok, illetve nemrég (pont ezek a héten…) dobták piacra a Metal Gear Solid: Portable Ops-t. (Utóbbi egyébként nem csak egyszerűen ismét hozta a jól ismert Metal Gear minőséget, hanem a kritikák szerint fantasztikusan jól sikerült része a sorozatnak.) Ez persze csak a jéghegy csúcsa: a nagyobb kiadók (köztük az Electronic Arts) bőségesen ellátják címekkel a Sony gépét, igaz, feltűnően kiemelkedő játék mostanában nem igazán jelent meg PSP-re… (A Metal Geart leszámítva.)



A Nintendo viszont igencsak hasít a különféle logikai játékokkal (pl.: Brain Age), meg tamagochi-féle cuccaikkal (Nintendogs) ami talán nekünk, európainak nem valami hihetetlenül izgalmasak, viszont a japánok majd megvesznek értük. Emellett a Nintendonak is megvannak az olyan saját klasszikus licencei, mint például a Castlevania, illetve remek üzleti érzékkel szerezték vissza egykori licencük, a Final Fantasy remake-jeinek elkészítési jogát: míg az első kettő, és a negyedik ötödik epizód GBA-ra jelent meg, addig a Final Fantasy III-at Nintendo DS-re jelenítik meg és az előzetesek képei alapján nagyon nagy durranás lesz. Számomra egyébként érthetetlen, hogy a Sony miért nem hoz ki PSP-re normális Final Fantasy szerepjátékot (Final Fantasy akciójáték készült a gépre, de az elég harmatos volt). RPG téren egyébként a PSP egyébként sem kiemelkedő: eléggé érdektelen PS1-es átiratok és az erősen közepes Legend of Heroes mellett semmit sem tudtak letenni az asztalra.



A nagy UMD bukta
A szoftvercímek terén tehát Japánban ugyan érezhetően erősebb valamennyivel a DS, viszont annyira nem, hogy ez indokolja ezt a tetemes különbséget. Ami talán mégis a Nintendo malmára hajtja a vizet, a gép eredeti funkciójának támogatása. A DS igazi játékgép, nem próbáltak belőle multimédiás csodát gyártani, amin filmeket is lehet nézni, hanem játékra hegyezték ki. (Emiatt jóval olcsóbb is, mint a PSP). Önmagában persze fantasztikus ötlet, hogy filmet tudsz nézni a kis kézi konzolodon, de a buszon, metróban, villamoson ülve egy másfél órás hosszú mozifilmet kevesen néznek végig a kis képernyőn, sokan inkább játékkal töltik azt az időt. (Én személyes tapasztalatból mondhatom, hogy még soha nem próbáltam ki, hogy milyen a BKV-n filmet nézni, sokkal jobban szeretek játszani a PSP-men.)



Még nagyobb csapás a Sony számára, hogy maga az UMD formátum is hatalmas bukás volt a filmforgalmazás tekintetében (talán éppen a fentebb vázoltak miatt): gyakorlatilag már egyetlen filmkiadó sem reklámozza termékeit PSP UMD-re, pedig anno ezt nagy vásárlási vonzerőkként harangozta be a Sony.



Mit hoz a jövő?
Akárhogyan is nézzük, a Nintendo most komoly erőfölényben van a Sony-val szemben a kézikonzolok terén is. Úgy tűnik, a Microsoft bölcsen tette, hogy végül lehúzta rolót a saját „Gizmója” terén, amely szép csöndben és halkan tűnt el a nagy semmiben, mielőtt még egyáltalán piacra került volna. Nagy kérdés, hogy ezek után merre halad majd a jövőben a marokgépek piaca, hiszen a Nokia most nagyon fogadkozik, hogy az NGage kudarca ellenére újabb géppel rukkol majd elő, és talán a Sony sem lőtte el utolsó puskaporát a PSP-vel…
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)