Hirdetés

Magyarországon világhírű háziszámítógépek - HT-1080Z

|

Nagyon sok informatikus nőtt fel ezeken a gépeken, amelyek szinte elsőként jelentek meg a magyar általános és középiskolákban - féltett kincsként.

Hirdetés

Előző részeink (1. rész a Plus/4 és testvérei, 2. rész Enterprise 64 és 128 ,  3. rész Videoton TV Computer , 4. rész Primo ) olyan gépekről szóltak, amelyekből tízezres nagyságrendben jutott az iskolákba és az otthonokba is. Ezúttal viszont olyan gépről beszélünk, amely csak az iskolákban szolgált becsülettel. 

Sorozatunk ötödik részében valóban egy korszakos vassal ismerkedünk meg: ez a HT-1080Z.

1983-ban nagy szenzáció volt az iskolánkban, amikor a két darab iskolaszámítógép megérkezett. Darabja úgy 35000 forint körül volt akkor, plusz még persze a TV, így nem volt túl olcsó mulatság. A két gép a pályázaton nyertes HT-1080z típusú volt, abból a 820 darabból származtak, amelyeket akkortájta a Híradástechnika gyártott. A későbbiekben egy nagyobb, 48K-s modellt (amely neve HT-1080Z/64 volt) is vett az iskola a két 16K-s mellé.

A HT-1080Z talán legfontosabb tulajdonsága, hogy elsőre igen komoly gépnek néz ki. Az igen nagy méretű, robosztus fa házban a géppel egybeépített magnó és a klasszikus billentyűzet is valami nagyon komoly dolog benyomását keltette. A súlya is megvolt, nem lehetett egy Spectrumhoz hasonlítani.
A HT-1080Z nem magyar tervezés volt, hanem a hong kongi EACA nevű cég gépének, a Video Genie-nek volt a magyar klónja (az a gép pedig a Tandy TRS-80 Modell I klónja volt) A különbséget az jelentette, hogy a magyar mérnökök AY-3-8192 I/O és hanggenerátor áramkörrel kibővítették az eredeti designt.
Az első széria gépeinek alaplapjait Tajvanban gyárották és csak itthon szerelték össze: a magyar "plusz"-nak rést kellett vágni a gép dobozán, hogy ki lehessen vezetni. Ott 8 db I/O port állt pluszban rendelkezésre.

 

Variációk egy témára!

Első időszakban 16 KB RAM és 12 KB ROMos gépek léteztek. Az első változathoz képest a HT-1080Z második változata több apró dologban különbözött. Az import alkatrészek számát (és árát) igyekeztek leszorítani. A sok vita után magyar ékezetes betűket is beépítették a rendszerbe. A hangerőszabályzó és a kivezérlésjelző eltűnt, helyére csak egy szintjelző piros LED került. A magnót jobb minőségűre, de 5 gombosra cserélték. A HT-1080Z/64 a harmadik verzió volt, 1985-től került az iskolákhoz 48 Kbyte RAMmal. A memóriabővítésen kívül több módosítást is tartalmazott, például a gép felirata "School-Computer HT 1080Z/64" lett. A hangerőszabályzó és a kivezérlésjelző helyén továbbra is egy szintjelző LED volt beépítve,a magnó a második változatnál már megismert darab maradt, a hátsó monitor csatlakozó helyett a TV antennajel modulátort szerelték a hátlap közelébe, így már nem a TV antennakábel, hanem a videokábel volt a gép alatt kivezetve. A többi változtatás a memóriával és a spéci billentyű-leütésekkel volt kapcsolatos (a billentyűzet tetején ezek láthatóak voltak)

A HT-2080Z gyakorlatilag semmiben sem különbözött a HT-1080Z-től, azonban többen úgy gondolják, hogy ezek eredeti Tandy TRS-80 "belekből" készültek (vagy legalábbis a Tandy közreműködésével), azért volt az eltérő elnevezés. A HT típusok utolsó változata a 3080C volt, mely már a Sinclair Spectrum alapjaira épült. A gép képes volt futtatni a Spectrum programjait, ha a kazettáról betöltöttük a Speccy ROM-ot. A 3080C-t soha sem gyártották nagy számban, kevesebb, mint 100 prototípus készült belőle, melyek ma már gyakorlatilag fellelhetetlenek. A HT3080C kifejlesztésében a Híradástechnika Vállalat mellett nagy szerepet vállalt a Budapesti Műszaki Egyetem Kollégiumi Számítástechnikai Köre (BME KSZK). A HT 3080C alapjait a BME KSZK által kifejlesztett Spectroid nevű gép képezte, mely valóban ZX Spectrum kompatibilis volt, ezt fejlesztették tovább.

Mivel a HT gépek az otthonokban egyáltalán nem terjedtek el magas áruk miatt, illetve a második iskolaszámítógép pályázaton egyértelműen kudarcot vallottak, így gyártásuk nem is folyt tovább ezután. Az már csak egy külön érdekesség, hogy A "Jelentés a magyar közoktatásról" című 1998-as kiadvány szerint még az 1995/96-os tanévben is 715 db HT-1080Z volt leltárban (ha nem is tényleges használatban) az ország iskoláiban. Az első „school computer”-ből mindössze 2364 darab készült, de ennél sokkal több embert vezettek be ezek a gépek az informatika világába.

Működés és hardver

A fotókon is látszik, hogy a HT-1080Z egybe volt építve egy magnóval - szerencsére külsö magnó csatlakoztatási lehetősége is volt. ROM-ban található Basic nyelv a Microsoft 12 kbyte Level II Basic-e volt, amelyet a Video Genie tervekkel együtt licenszelt a gyártó. Érdekesség, ha szétszedjük a gépet az alaplapokon meg lehet találni a Microsoft hitelesítő matricáját.

Ma már furcsa ezt elgondolni, de a gép fekete-fehér színeket jelenített csak meg kétféle képernyő formátummal. Az elsőben 64 karaktert ír soronként, a másodikban 32 karaktert, de így csak a képernyő fele látható. A grafikai képesség igen alacsony, 48x128 képpont áll rendelkezésre, így komolyabb grafikákra alkalmatlan a gép, ámde így is jónéhány játékprogram készült rá, mint például a Galaxians, Space Invaders és jónéhány magyar fejlesztés is. A rendelkezésre álló videó memória 1, 5 kbyte. A gépbe háromcsatornás hanggenerátor van beépítve, ami programozható frekvenciájú négyszögjelet állít elő, ezen kívül található még a gépben háromcsatornás zajgenerátor is. A programozása bonyolult, kezdőknek nem ajánlott, viszont a hangja nagyon szép. Ez utóbbit igen ritkán hallhattuk a szakkörökön, kimondottan tiltva volt a TV-k felhangosítása. A Hiradástechnika külső bővítődbozot (ebbe nyolc bővítőkártyát lehetett elhelyezni) és külső floppy egységet is gyártott a HT-hez, azonban ezek is nagyon drágák voltak, és nemigen terjedtek el.

Adatlap

Név: HT-1080Z School Computer
Gyártó: Híradástechnika Szövetkezet, Budapest
Gyártás éve: 1983-1986
Beépített nyelv: BASIC (Microsoft 12kB Level II BASIC)
CPU: Z80
Sebesség: 1,77 MHz
Billentyűzet: Teljes értékű QWERTY billentyűzet, de nincsenek magyar ékezetes billentyűk
RAM: 16kB, később 48kB (HT-1080Z/64 változat)
ROM: 12kB + 1,5kB kiterjesztés (monitor, magyar karakterek támogatása)
Szöveges mód: 16x32 vagy 16x64 karakter, átkapcsolható és lapozható
Grafikus mód: 128x48 pont
Színek: Fekete-fehér
Képernyő: Külső kompozit video monitor vagy fekete-fehér TV
Hang: Beépített AY-3-8910 hangchip (3 csatorna és zaj, 11 oktáv)
I/O portok: 50 kivezetésű bővítő busz, külső magnó interfész, TV antennajel, kompozit videojel, 8 bites ki/bemeneti portok (az AY-3-8910 által)
Programtárolás: Beépített, kompakt kazettás magnó egység programok felvételére és bejátszására (500 baud)
Tápegység: Beépített tápegység
Perifériák: Nyomtató interfész; külső bővítő doboz floppy diszk vezérlővel, nagyfelbontású grafikával; külső floppy meghajtó

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)