Hirdetés

Két új, hőkamrás hűtésű Radeon 4870 érkezik

|

A 2007-es év végén kifejlesztett ún. Vapor Chamber hűtés alkalmazásával továbbra sem hagy fel a gyártó.

Hirdetés

A hongkongi illetőségű Sapphire a CeBIT-en bemutatta a legújabb hűtési megoldását, amelyet legelőször a Vapor-X HD 4870 szériás kártyáin lehet majd élesben látni. A rendszer működése nagyon hasonló a széles körben használt heat-pipe-os hőelvezetéshez, sőt, akár azt is mondhatjuk, hogy ugyanarról van szó. A különbséget leginkább hőfelvevő felület jelenti, ugyanis a csövekkel ellentétben a kamra az egész lapkával érintkezik, míg a csövek használatánál szükséges valamiféle hőátadó lap használata is. Ha már a hűtésnél tartunk, nem árt megemlíteni, hogy a VGA-k hátsó lapjára is került egy hűtőborda.

sapphire-vapor-x-hd-4870-1.jpg
 

A kártyák egyébiránt nem térnek el a referenciától: a GPU 750 MHz-en ketyeg, míg az 1 vagy 2 gigabájt 256 bites buszon csatlakozó GDDR5 memória effektív órajele 3600 megahertz. A grafikus mag természetesen továbbra is 800 darab stream processzort tartalmaz.

sapphire-vapor-x-hd-4870-2.jpg
 

A grafikus kártyák hátulján három csatlakozó található: egy D-Sub, egy DVI és egy DisplayPort. Természetesen képesek több kártyával is együttműködni a CrossFireX-támogatásnak köszönhetően, illetve ismerik a DirectX 10.1 API-t is.

A piacra kerülésük nagyjából két hét múlva esedékes. Az 1 gigás modell ára 222 euró (kb. 69 ezer FT), míg a 2 gigásért 285 eurót kérnek, amely nagyjából 80 ezer forintnak felel meg.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)