Hirdetés

Készségfejlesztés LEGO-val - mire tanít kedvenc játékunk?

|

A LEGO nem csak játéknak jó, de készségfejlesztés szempontjából is hasznos, ezért érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni az építőkockákkal való ismerkedést. De pontosan hogyan és mit fejleszthetünk ezzel?

Hirdetés

Egy olyan jövő felé tartunk, ahol már az egészen kis gyermekek is okoseszközök, elsősorban táblagépek segítségével fedezik fel a világot. Nincs is ezzel gond, az érintőképernyős készülékekkel bizonyos készségeket már egész korán elsajátíthatnak, ugyanakkor egy tablet sem pótolhat mindent – a gyerekek finommotorikus készségeit  azonban a LEGO kockák segítségével szépen lehet fejleszteni. Rengetegen nőttünk fel úgy, hogy szüleinkkel együtt építettünk először egyszerű, pár elemből álló alkotásokat, majd egyre összetettebbeket, mindezt bármilyen leírás vagy útmutató nélkül. Annak, hogy egy négy elemből összerakott repülőt, vagy egy többszáz kockából álló épületet készítünk, a képzeletünk határai szabták meg.

A LEGO mostanra mindenkinek szól. A könnyen összeilleszthető elemek koncepcióját az első kocka több mint hatvan évvel ezelőtti elkészítése után a cég többféleképpen is továbbfejlesztette, minek köszönhetően amelett, hogy egy vödör LEGO-ból kortól függetlenül bárki megépítheti, amit megálmodik, külön az adott korosztályoknak szóló termékvonalak és szettek is megjelentek. A hatvanas évek végén debütált a LEGO Duplo család, melynek tagjai nagyobb, de a korábbiakkal is kompatibilis elemekkel a fiatalabb korosztályt célozták meg, majd 1974-ben a Lego figurák, '77-ben az idősebb gyermekeknek, már-már inkább kamaszoknak szánt LEGO Technic készletek kerültek piacra. Annak, hogy a dobozokon megjelölték az ajánlott korhatárt, jó oka van: bizonyos korosztályokban némely szett megépítése még az egyértelműnek tűnő, szöveg nélküli, pusztán képekből álló instruckiók ellenére is gondot okozhat, de miközben a gyermekek kitanulják, melyik elem hogyan és hova való, rengeteg a mindennapokban is hasznos készséget fejlesztenek vagy sajátítanak el.

Több kutatás is kimutatta, hogy bár az intelligencia elsősorban öröklődik, azt, hogy egy gyermek milyen okos lesz, rengeteg dolog befolyásolja, sokféleképpen tehetnek a szülők is azért, hogy a kreativitás, a képzelet és a kíváncsiság mihamarabb magas szintre emelkedjen. A LEGO ezek mellett segít a helyzetfelismerés és a motorikus képességek fejlesztésében is, segítségével a gyerekek könnyebben ismerik meg környezetüket, és könnyebben találják ki, hogyan változtathatják meg azt úgy, hogy elérjék célukat. Kitapasztalni, hogy mi hogyan illik össze és mit kapnak, ha két elemet egymáshoz illesztenek, kihívást jelent számukra, de ahogy teljesítik ezt a kihívást, nem csak könnyebben megértik a dolgok működését, de a sikerélmény után önbizalmuk is növekszik, minek hatására szociális készségeik is gyorsabban alakulnak ki, közvetlenebbek lesznek másokkal, könnyebben kommunikálnak. Ha valakivel közösen építenek, akkor pláne.

 

A már általános iskolás gyerkőcök talán nem találnak annyi kihívást a licencelt készletek összeállításában, vagy már-már túl könnyedén építenek meg bármit a hagyományos elemekből – nekik különösen ajánlott a LEGO Technic termékcsalád. A Technic szettek komplexebbek a hagyományos LEGO készleteknél, kimondottan a különböző szerkezetek megismerésére, az összetett rendszerek tanulmányozására lettek kitalálva. A hagyományos elemek mellett, sőt többségben olyan különleges elemeket tartalmaznak, mint a fogaskerekek, tengelyek, „rudak”, vagy néhány szett esetében pneumatikus szelepek és elektromos motorok, melyek segítségével realisztikusan működő munkagépek, járművek, robotok és gépek alkothatóak meg. Összeszerelésük egy kicsivel több ügyességet igényel, de aki megbirkózik a feladattal, remekül láthatja, miért és hogyan működnek az egyes szerkezetek.

 

Akármilyen egyszerűnek is tűnhet a LEGO, akármennyire úgy gondolhatjuk, ez csak egy „játék”, a tapasztalat, a kutatások mást mutatnak. A LEGO tehát nem csak szórakoztató, de nagyon hasznos is, és a hagyományos, a Duplo, a Technic, vagy a programozás iránt érdeklődő fiataloknak kiváló Mindstorms szettek rengeteget segíthetnek a gyermekek készségeinek, képességeinek fejlődésében.

Kíváncsi vagy, pontosan milyen komplex szerkezetek építhetőek LEGO-ból? Nézd meg a LEGO Technic weboldalán!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)