Hirdetés

Ilyen lesz hat év után egy drága kormány

|

Nem politikai cikk, hanem hat év és legalább százezer kilométer. Vajon meglátszik ez egy csúcskategóriás periférián?

Hirdetés

A Rally Trophy adta meg a végső lökést ahhoz, hogy bekerüljön a háztartásba egy kormány, hiszen megrögzött szimulátorosként nehezen tudtam elviselni, hogy billentyűzettel játszva hol erre, hol arra száguldottam a hátsókerekes verdákkal, csak éppen arra nem sikerült menni, amerre kellett volna.

A friss diplomára hivatkozva sikerült a ráfordítandó összeget elkérnem otthonról, így elcsattogtam abba a boltba, ahol akkoriban "hülye azért nem vagyok" és vettem egy Logitech Wingman Formula Force GP-t. Ez többek között azért is volt igen vonzó, mert a dobozán szerepelt, hogy van hozzá ajándék autós játék, de dombon ülő fűcsomó legyek, ha emlékszem a nevére. Mindenesetre amikor kicsomagoltam az új szerzeményt, a játék természetesen nem volt benne, szóval az előbb említett szlogen az esetemben mégsem állta meg a helyét, de oda se neki. Szerettem a kormányt, a maga furán koszolódó és ragadós gumijával, a műanyag pedálokkal és a recsegő szerkezettel, de amikor az ember már a saját keresetével gazdálkodik és csak egy feleség választja el a hőn áhított perifériától, akkor bizony elkezd motoszkálni az agyában egy gondolat. Mégpedig az, hogy kellene egy Logitech G25, amiről a megjelenéskor tesztet is írtunk.

Szinte napra pontosan hat éve megrendeltem, és mikor megérkezett, érte mentem egy szegedi számtech boltba. Mai napig emlékszem az eladó arcára, ahogy feltette a pultra a dobozt és miután leszurkoltam az 56.990 forintot, azt mondta "Jó játékot, mert ezzel lehet". Nem akarom nagyon bő lére ereszteni, de azóta eltelt hat év, és a franc se tudja, hogy mennyit játszottam, de az arányok érzékeltetésére legyen elég annyi, hogy csak az Eurotruck Simulator 2-ben levezettem közel 70.000 virtuális kilométert, és akkor még nem is említettem az olyan címeket, mint például a Test Drive Unlimited sorozat, ahol a léptékek valódi méreteket takarnak.

A G25-tel teszteltem a GRID sorozatot, a Need For Speed vonatkozó részeit, tapostam a kuplungot, csattogtattam a 6+1 sebességes váltót, nyomogattam a gombokat és persze sokszor 900 fokban tekergettem a kormányt. Vajon ez az elmúlt hat év durva nyomokat hagyott a Logitech G25-ön? Valódi értéket kaptam a pénzemért, vagy csak egy túlárazott vacakról van szó? Mert mostanában egyre inkább azt szoktuk emlegetni, hogy tervezett avulás, silány minőség, pénzlehúzás, műanyagország meg garancia utáni szétesés. Amennyiben a Logitechnél is az volt a cél, hogy a garancia lejárta után szépen essen szét az egész masina, akkor valaki hatalmasat bakizott ott a cégnél, mert valószínűleg hamarabb fogjuk megélni a platformok teljes összeolvadását, minthogy a G25 kifeküdjön. Tény, hogy az idő nem múlt el nyomtalanul a szettem felett, de funkcióit tekintve hibátlanul működik, sem mechanikusan, sem elektronikusan nincs olyan része, mely akár egy pillanatra is elhagyta volna magát.

A váltó ugyanolyan finoman jár, mint új korában, a pedálok lenyomásakor továbbra is folyamatos minőségérzete van az embernek, a két elektromos motor kemény ellenfél tud lenni a műterhelés érzékeltetésekor, főleg a SimBin játékok esetében. Ráadásul nálam nincs külön kuckó a játékhoz és a munkához, így rengetegszer szereltem le-és fel az egész hóbelevancot, mindannyiszor erősen meghúzva a rögzítéseket, de nemhogy törésnek, még repedésnek sincs nyoma. A bőrözés kissé megkopott a váltógombon és a kormányon, illetve utóbbin van egy apró szakadás is, de ez sokkal inkább a fiam fogának, semmint az anyag öregedésének köszönhető. A váltó fém részén és a kormány közepén pedig még mindig ott a fólia, amit elvileg a használatbavételkor le kellett volna szedni, de azóta sem került rá sor.

A rengeteg fém használatának és a jó formatervnek köszönhetően ma is folyamatosan játékra csábít olyankor is, amikor sokkal fontosabb dolgok is lennének (például lapleadás). Eleinte tartottam attól, hogy a drótok idővel megtörnek a borítás alatt, mert elég hegyesszögben vannak kivezetve a kormány alján, de szerencsére ez nem következett be. Nincs tehát semmi, amit a működéssel kapcsolatban hibaként lehetne felemlíteni az elmúlt éveket illetően. A Logitech G25 tehát valóban csúcstermék és nem csak az ára miatt, hanem azért is, mert jól bírja a használatot. Figyelembe véve a bekerülési költségét és az azóta eltelt időt, elmondhatom, hogy a mai napra vetítve havi 791,52 forintért van egy olyan eszközöm, ami valóban megérte az árát.Használtan általában úgy 35.000 forint körül lehet hozzájuk jutni, de például most egy darab sincs az ismertebb hazai aukciós oldalakon. Talán senki nem szeretne megválni a sajátjától, hiszen "hülye azért nem vagyok".

Ez a cikk nem azért keletkezett, mert a Logitech kérte, vagy esetleg megtámogatta, hanem azért, mert például azon a laptopon, amin ezen sorok íródtak, már nincs Enter billentyű, nem működik normálisan a fejhallgató kimenet, fellazult a töltő csatlakozója, tönkrement a DVD-író és kimúlt a merevlemez. Mindez bő három év alatt. A feleségem új telefonja beszélgetés közben random elnémul, a szomszéd okostévéje két hét után döntött úgy, hogy elege van. Szóval jó érzés, hogy legalább a gamereknek néha jut egy olyan eszköz, amire hat éves használat után is rá lehet csapni a "megfelelt" plecsnit. Nektek van kormányotok otthon? Mennyit nyúzzátok és mit ajánlotok?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)