Hirdetés

ECS X79R-AX - Intel X79 az eredeti recept alapján

|

Az ECS még a platform hivatalos bejelentése előtt nyilvánvalóvá tette, hogy az X79-es lapkakészlet minden tudását ki akarják használni az alaplapjaikkal. Nos, a gyártó nem tréfált, az X79R-AX egy igazi különcnek számít a csúcskategóriás Intel LGA2011-es mezőnyben.

Hirdetés

A Sandy Bridge-E processzorok megjelenésével az Intel egyértelművé tette, hogy a csúcskategóriában továbbra sincs helye az AMD-nek. Az új, LGA2011-es foglalatba illeszkedő Core i7-es processzorok közül elsőként a 3960X modell jelent meg, ami teljesítményét tekintve tökéletesen alkalmas arra, hogy felvezesse és megindítsa a siker útján a komplett X79-es alaplap mezőnyt. Az ECS abszolút felkészült az új platform kihívásaira, és már a hivatalos start előtt megmutatta, milyen módon képzelik el az 1000 dolláros processzor kiszolgálását. Az X79R-AX jó példája annak, miként lehet egy maximálisan felszerelt alaplapot úgy elkészíteni, hogy az ára ne a csillagos eget ostromolja.



A processzorhoz kapcsolódó jellemzők részletezésétől ezúttal eltekintünk, jól láthatjátok, miként terpeszkedik a NYÁK-on az óriási foglalat, amit a négycsatornás memóriavezérlőnek megfelelő módon kialakított memória slotok szegélyeznek. A tápvezérlő áramkörök természetesen megfelelnek az Intel szigorú követelményeinek, illetve az ECS is előszeretettel használja az ún. Driver MOS megoldást, ami tulajdonképpen egy lapkában két MOSFET-et és egy vezérlő IC-t tartalmaz. Régóta tudható, hogy ez a tápvezérlési módszer stabilabb és hatékonyabb feszültség szabályzást tesz lehetővé, ami különösen fontos hosszan tartó magas terhelés, illetve tuning esetén.



A 4 db PCI Express ×16-os foglalat elvárható egy ilyen alaplaptól, és most már annak sem kell aggódnia, aki valóban 4 grafikus kártyát szeretne a maximumon járatni. A két ×16-os szürke sín mellett két ×8-as fehér slot kapott helyett, tehát az adatátvitellel nem lesz gond. Azzal már inkább, hogy a két ×16-os foglalat valóban képes-e a 3.0-s szabvány szerint működni. Az alaplap fel van készítve erre, ám a C0-s steppinggel rendelkező, jelenleg is piacon lévő Sandy Bridge-E processzorok hivatalosan még nem támogatják ezt a sebességet. Az Intel már jelezte, hogy úton vannak új revíziós CPU-k, szóval hamarosan ez a probléma semmissé válik.


4-utas CrossFireX és SLI támogatására is képes az X79R-AX

Viszont akad itt egy dolog, amihez hasonlót más gyártónál még nem láttunk. Ha jól megfigyelitek, SATA csatlakozókból összesen 12 darab (!) került az X79R-AX-re, amihez társul még két eSATA port a hátlapon. Meghökkentő bővítési lehetőség ez, ám később rájöttünk, miként is lehetséges ez. A hivatalos specifikációk szerint az X79-es PCH két SATA 6 Gbps-os, négy SATA 3.0 Gbps-os és négy SAS 6 Gbps-os eszközt támogat, legyen szó akár HDD-ről, akár SSD-ről. Csak hogy még a piacra lépés előtt az Intel stabilitási problémákra hivatkozva úgymond „letiltatta” a lapka SAS-szabványt támogató részét, amihez tartozó csatlakozók ennek megfelelően hiányzonak a legtöbb X79-es lapról. Nos, erről a modellről nem, az ECS ugyanis egy apró trükkel élve SATA 6 Gbps-os csatolókként tünteti fel ezt a négy portot, ugyanakkor a gyártó is jelzi, hogy SAS-tárolók üzemeltetése esetén stabilitási gondokkal találkozhat a felhasználó, illetve erre hivatalos támogatás sincs. Mivel azonban a két szabvány csatlakozása fizikailag megegyezik, és a tesztek alapján a SATA-merevlemezekkel nincs gondja ennek a négy portnak, ezért az ECS engedélyezi a működését. A felhasználó pedig nyert plusz 4 portot. Ezt még egy extra ASMedia ASM1061-es vezérlővel fejelték meg a mérnökök, ami szintén a harmadik generációs SATA-szabványt támogatja, ezen az alaplapon eSATA kivezetés formájában is.


Szépen elvezett hőcső színváltós és hőfok-kijelzős bordával

Ez a megalomán hozzállás a hátlapon is tetten érhető. USB portokból összesen 10 jutott erre a területre, melyből 4 darab az USB 3.0-s adatátvitelt is kezeli. Figyelemreméltó a két LAN csatlakozó, amiket a Realtek gigabites RTL8111E vezérlői szolgálnak ki, de ami igazán díjazandó a részünkről, az a beépített Wi-Fi és Bluetooth vezérlő. Mindkettő az Atherostól származik – 802.11n: AR9271, Bluetooth v2.1: AR3011 -, és a szükséges driverek feltelepítését követően azonnal használhatóvá válnak. Csupán az antenna elrendezésébe lehet belekötni, véleményünk szerint, elegánsabban is megoldhatták volna a kivezetést. Öröm az ürömben, hogy a kézikönyvben jelezték, miképp tanácsos elhelyezni a gépházon belül vagy kívül az antennákat.


Jól látható a Bluetooth és Wi-Fi modul a hátlapon

A mai elvárásoknak megfelelően az X79R-AX is UEFI BIOS-szal rendelkezik, aminek van egy „Easy Mode” felülete is, ahol csak pár, a hétköznapok során is fontos beállítást – boot sorrend, nyelv, gyári értékek visszaállítása - lehet megváltoztatni. Aki viszont tuningra adná a fejét, vagy csak szeretné finomhangolni az alaplap összes porcikáját, mindenképp váltson Advanced felületre. Rengeteg apró paraméter válik elérhetővé, az M.I.B. X menüpont teljes kiismerése minden bizonnyal el fog tartani egy ideig. Jó hír a kezdőknek, hogy előre beállított OC-profilok állnak rendelkezésükre, amikkel a CPU-t és a memóriákat tudják könnyedén túlhajtani. A RAM-okkal kapcsolatos beállítások már-már zavarba ejtően részletesek, aki viszont kitapasztalja, az értékek módosítása hogyan hat a rendszerre, komoly tuningot is elérhet otthonában.

Az alaplap hűtésével komolyabb tuning esetén sem lesz probléma, a hőcsöves rendszer magabiztosan teszi a dolgát. Van itt azonban valami, ami nemcsak hasznos, hanem látványos is egyben. A VRM-re és a PCH-ra helyezett bordázat ugyanis jelzi az aktuális hőfokot. Előbb a nonfiguratív grafika elszíneződésével, utóbbi pedig konkrét Celsius fokok 5-ös skálán történő megjelenítésével. Míg a VRM-eknél 50 Celsius foknál vált pirosra a borda, addig ugyanez az érték a kiindulási alap a PCH-nál, és egészen 90-es hőmérsékletig jelez. Láttunk már egy-két csicsás dolgot alaplapon, de ez végre hasznos is, és szolid látványt nyújt.



Nehéz lenne olyan tulajdonságot kiemelnünk, ami konkurens modellen rajta lenne, az ECS X79R-AX-ről viszont hiányzik. Extrém gazdag felszereltséggel bíró típust ismerhettünk meg a személyében, a legnagyobb sokk azonban még csak most jön; mindez 69 900 Ft-ba kerül. Máshol ennyiért fapados X79-et kapni, itt meg tessék, a pénztártól való távozás után egy csúcslappal lehetünk gazdagabbak.

Az ECS alaplapok hivatalos hazai forgalmazója a Mercury Magyarország Impex Zrt.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)