Hirdetés

E3 2013 összefoglaló - ez történt az 1. napon

|

Véget értek a konferenciák, leülepedett a bejelentések felverte por, csak hogy mostantól a zártkörű prezentációkra és próbajátékra igyekvő újságírók kavarják fel ismét.

Hirdetés

Sok mindent el lehet mondani a Los Angeles-i rendezvény nyitányáról, csak azt nem, hogy unalmas lett volna. Amennyiben most kapcsolódtok csak be az események követésébe, célszerű az E3 2013 0. napi összefoglalóval kezdeni az ismerkedést, majd visszatérni ehhez a cikkhez, hogy megtudjátok, mi minden történ a rákövetkező napon.

Arról aligha nyithatunk vitát, hogy az idei show pikantériáját a két következő generációs konzol bemutatkozása, és a mögéjük felsorakoztatott játéksereglet adja. (Érdekes adalék sajtókonferenciákhoz, hogy a Sony ugyan ténylegesen megduplázta a bemutatott játékok számát riválisához képest, ám azt jótékonyan elhallgatta, hogy azok jelentős hányada olyan cím, ami bizony Xbox One-ra, esetleg X360-ra is érkezik. Hiába no, kommunikációban nem akárhogy veri a Microsoftot.)

Csatát tehát nyert a Sony, a GameStar szerkesztősége szerint is, bár mi azért kicsit árnyaltabban láttuk a helyzetet.

Ebben az ütésváltásban pedig több, mint egyértelmű, hogy a Nintendo számára nem osztottak lapot. A szinte kizárólag Miyamoto zseniének köszönhetően életben tartott cég még arra sem vette a fáradtságot, hogy az E3-ra kivigye a Wii U-t. Pedig egy olyan helyzetben, amikor egy szinte még vadonatúj konzol értékesítési rátája hónapról hónapra csökken, akciózni kellene, árat csökkenteni, ingyen adni a játékokat.

Vagyis mindent meg kellene tenni annak érdekében, hogy az ember úgy érezze, nem ablakon kidobott pénz csupán. Addig hiába is érkezik Bayonetta 2, Zelda: Wind Waker HD, Xenoblade Chronicles folytatás, Mario Kart 8 stb., ha egyszerűen nincs megfelelő installációs bázis (gy.k.: értékesített konzol) ahhoz, hogy milliókat adjanak el ezekből.

Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a jól teljesítő 3D önmagában elég lesz ahhoz, hogy a Nintendóval az elkövetkező években is számolni lehessen. A Wii U egyre inkább bukásnak látszik, arról pedig ne is álmodjanak a tulajdonosai, hogy a két (ténylegesen) next-gen konzol, vagy egy megfelelő szakértelemmel összerakott PC erejét igénylő új játékok futni fognak rajta.

Ezzel szemben az Ouya feltett szándéka volt a tenyérben is elférő androidos konzolt mutogatni az E3-on, ám egyelőre nem ismert okok miatt összerúgta a port a szervezőkkel (ESA). Abból az alapfelvetésből indulva ki, hogy mindenki pénzből él, erős a gyanúm, hogy az Ouya sokallta az összeget, amiért helyett kapott volna a rendezvény területén, ezért inkább a parkolóban állított standot. A szervezőknek ez nem tetszett, meg is tették a szükséges ellenlépést, ami végül rendőrségi intézkedéshez vezetett. Döntse el mindenki maga, hogy ki a hunyó ebben a történetben.

Egy biztos, mazurt aligha lehet a történtekért hibáztatni, hiszen ő akkor épp valahol máshol nézet farkasszemet a hanyatló nyugat ópiumán nevelkedett gaz, imperialista zugfirkászokkal egy Battlefield 4 multiplayer csatában. Jómagam is valahogy így próbálnám levezetni a feszültséget, ha lenyűgöző The Division után egy Pac Man előadáson kellett volna komoly arcot vágnom.
Azt viszont megnézném, hogy mennyire őszinte a Microsoft fejesek mosolya, amikor olyan hírek jutnak el hozzájuk, hogy a PlayStation 4 nem lesz régiózáras (mindenki ugyanahhoz a tartalomhoz férhet hozzá), és még kamerával együtt is olcsóbb, mint az Xbox One.

Az sem lehet kevésbé kínos, hogy a DRM melletti lobbival vádolt EA mossa kezeit, ő ugyan nem kényszerítette arra a Microsoftot, hogy felhasználóbarát megoldások helyett korlátozásokat építsen be a rendszerbe. Kétségtelenül rossz a sajtója a Microsoftnak, így nem csoda, ha humor tárgyává vált az a kezdeményezés is, melynek kapcsán egyedi kontrollert, achievementet és játékbeli extrákat kapnak az előrendelők.

A Bethesda mindeközben akaratlanul is tovább mélyíti az árkot a különböző platformok elszánt hívei között azáltal, hogy nem engedélyezi a keveredést a szervereken. Csak és kizárólag egyívású (értsd: a PC, a PS4, vagy az Xbox One csecsét szopó) játékosok tervezhetik együtt eltölteni szabadidejüket a The Elder Scrolls Online világában.

De hogy egy jó hírünk is legyen a végére, az Infinity Ward pár éve dobbantott kemény magjából lett Respawn nem követi el többé azt a hibát, amit a Modern Warfare 2-vel: tehát lesznek Titanfall dedikált szerverek, mégpedig mindhárom platformra.

A konferenciák felvételeiért ide érdemes kattintani. Az összes E3-as hírt ide kattintva találjátok.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)