A legjobb cicás társasjátékok, amiket nem csak a témájuk miatt lehet szeretni

|

Macskával ugye mindent el lehet adni, de a cuki dizájn önmagában nem elég. Ezeknél a társasoknál szerencsére élvezetes játékmenet is társul mellé.

Hirdetés

Ahhoz képest, mennyire adná magát a téma, meglepően kevés cicás társasjáték jelenik meg, de ez nem is olyan nagy probléma - sokkal rosszabb lenne a helyzet, ha mindenbe megpróbálnák beleerőltetni a cuki, bajszos szőrmókokat. Sok társas van annyira absztrakt, hogy működne bármilyen témával, ám egy jól megválasztott körítés sokat dobhat az élvezeti értéken, és segíthet eljuttatni a játékokat a társasok világában nem annyira járatos, ám a macskákkal szoros viszonyt ápoló közönségnek.

Az elmúlt néhány évben remek macskás társasokat adtak nekünk a hazai kiadók is: nyolc olyat össze tudtunk válogatni, amit őszintén, saját élményekkel teli tudunk nektek ajánlani. Ha bővítenétek a listát saját kedvenceitekkel, nyugodtan tegyétek meg kommentben.

Hirdetés

Macskák szigete

Kezdjük rögtön az egyik legjobbal, egyben legnagyobbal és leginkább összetettel: a Macskák szigete gigantikus dobozában hajókat ábrázoló játéktáblákat találunk, ezeken kell optimálisan elhelyeznünk egy szigetről kimentett, különféle formákban heverő macskákat, valamint értékes kincseket. Több dologra is érdemes figyelni a válogatásnál: az egyező színűeket ajánlott egymás mellé tenni, hisz csak így, "családonként" érnek pontot, valamint a hajó szobáit is javasolt teljesen megtölteni, különben pontlevonás járhat a végén. A játékmenetet küldetések és azonnal kijátszható kártyák bonyolítják. Nem durván összetett, de nem állítanánk azt sem, hogy kezdőknek ez a legjobb választás.

Macskalak

Egészen friss megjelenés a Macskalak, egy roll and write (dobós-írós) műfajú, egyszerű játék, amiben egyébként nevéhez mérten meglepően kevés szerep jut a cicáknak. A játékosok feladata, hogy négy eldobott kocka közül kiválasszanak hármat, majd azok értékeit (számok 2-5-ig, illetve cica vagy egér) úgy írják be egy ház alaprajzát ábrázoló lapjukra, hogy azzal a lehető legtöbb pontot szerezzék. Szobákat egyforma számok egymás mellé írásával lehet kialakítani, az egerek és macskák pedig extra pontokat érnek, a négy szint (választható alaprajztípus) szerint mindig máshogy pontozva. Minden berajzolt szoba azon túl, hogy pontot ér, képességet is ad. Könnyed, feszes, sokszor apró döntéseken múlik benne a győzelem; ha van játék a listán, amit még azoknak is nyugodtan ajánlunk, akik nem rajonganak a cicákért, hát ez az.

Cat Lady

  • Eredeti cím: Cat Lady
  • Kiadó: Reflexshop
  • Játékosszám: 2-4 (Boldogságdoboz kiegészítővel: 1-6)
  • Összetettség: 2/5
  • Társasjátékok.com adatlap

Iszonyú bájos, és emellett nagyon izgalmas kártyajáték a Cat Lady, amiben macskákat kell gyűjtenünk, etetnünk, és további lapok begyűjtésével boldoggá tennünk. A soron következő játékos az asztalon lévő 3x3 lap közül mindig egy sornyit vagy oszlopnyit vehet el, így gyűjtve cicákat, eledeleket, játékokat, jelmezeket, valamint szórólapokat a kóbor macskák befogadásához. Csak azok az állatok érnek pontot a végén, akik jóllaktak, ellenben azok, akik éhesek maradtak, pontlevonást idéznek elő. Kiegészítője, a Boldogságdoboz bővíti a játékosszámot, behozza a pontlevonást enyhítő jutalomfalatokat, a dobozokat, és más komponenseket, de már az alapjáték is szuper önmagában. Kutyás változata a Dog Lover, ami egy kicsit eltérő játékmenettel bír, valamivel összetettebb is.

Robbanó cicák

Azzal vált igazán ismertté, hogy Kickstarteren annyi pénz gyűlt össze rá, amennyi korábban soha semmire - lassan tíz éve tarol már a Robbanó cicák, aminek kiegészítői és variációi is szép számban érkeztek a közelmúltban. A koncepciója egyszerű: egy közös stócból kell lapokat húznunk, miközben próbáljuk elkerülni, hogy a pakliba rejtett robbanó cicákat mi fedjük fel - ebben különböző hatásokat kiváltó lapok segítenek minket. Passzolhatunk, másokat kötelezhetünk laphúzásra, újrakevertethetünk, stb. Két tavaly megjelent variációjáról, a Menny és Pokolról, valamint a Zombicicákról itt írtunk bővebben. Lesz egyébként netflixes sorozat is belőle.

Hupp

Működhetne más figurákkal is, de a macskák miatt igazán jó a Hupp. Koncepciója szerint szürke és vörös cicák lökdösik egymást egy takarón - mindig, mikor felkerül egy állat a 6x6-os takaróra, arrébb taszítja a mellette lévőket. A cél, hogy három kiscicát rendezzünk egy sorba, akik aztán macskává fejlődnek, majd ha három macskát is egymás mellé helyezünk, miénk a győzelem. Könnyen érthető, pörgős, de bőven van lehetőségünk taktikázni benne.

Schrödinger macskája

A Schrödinger macskája esetében a cím, a doboz, valamint a játékmenethez ihletet adó gondolatkísérlet tartalmaz nyomokban macskát, mégis bátorkodtunk ide sorolni. Ez egy olyan ütésvivős játék, amiben a kártyák színeit a játékosok azok kijátszásakor határozzák meg - lényegében arról van szó, hogy amíg a lapok le nem kerülnek, addig egyszerre pirosak, kékek, zöldek és sárgák is, ahogy Schrödinger dobozba zárt macskája egyszerre él és halott, míg meg nem nézzük, hogy van. Nem játszhatunk ki olyan kártyát, ami már volt, tehát hiába tudnánk lerakni zöld hívásnál mondjuk egy hármast, ha valaki már azt mondta a lerakott hármasára, hogy az zöld, mi a sajátunkat zöldként nem használhatjuk. Ötletesen csavarja meg a műfajt, joggal kapott több díjat és jelölést is.

Calico

A Flatout Games kvázi trilógiájának - amit a Cascadia és a Kaspó egészítenek ki - első darabja a Calico, egy színes társas, amiben a játékosoknak takarót kell varrniuk, hogy az azokon elheverő cicák jól érezzék magukat. Különféle lehelyezési szabályoknak megfelelve szerezhetünk pontokat. Ezt is számos díjra jelölték, ugyancsak megérdemelten.

Haramiau szelencéje

A Haramiau szelencéje sem macskás mivolta miatt érdekes, de mókás mind a Haramiau figura, mind a különböző szituációkat bemutató szívatókártyák (és egyébként a doboza is nagyon szép). Ebben a partijátékban a soron lévő játékosnak ki kell találtatnia egy megadott szót a többiekkel, de az is meg van szabva, hogy hány tippből kell rájönniük játékostársainak a megoldásra: ha utalásai miatt túl gyorsan megtippelik a helyes választ, az a baj, ha nem találják ki időben, akkor meg az.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)