Hirdetés

Ez a játék nem csak azzal tesz majd boldoggá, hogy kutyák vannak benne

|

Igen, megint megjelent egy kutyás társas, ráadásul egy olyan csapattól, aminek már nem ez az első, de ez is figyelemre érdemes.

Hirdetés

Nincs még egy hónapja (na jó, holnap lesz), hogy közzétettük kis dobozos társasjátékokat gyűjtő ajánlónkat, amiben egy nemrég megjelent kutyás társas, a Pöttyök is szerepelt, és máris itt egy újabb - nem hibáztatjuk a tervezőket, kutyákkal tényleg könnyű érdeklődést felkelteni, és a társasokat ajándékba vásárlók számára is nagy segítség ez a témaválasztás. Meg hát ellensúlyozni kell a cicás társasokat is.

A Szerető otthon ráadásul attól a Lottie és Jack Hazelltől érkezett, akik 2022-ben a Kutyaparkkal jelentkeztek, ami már tálalásával is elvarázsolt sokakat (minket is, mint a linken olvasható cikk is tanúsítja). Ez annál lényegesen egyszerűbb, nem is annyira látványos, de ha valami rövidebbre vágyunk, ezt szívesen kapjuk majd le a polcról.

Hirdetés

Mindenki megérdemel egy szerető otthont

A játékosok célja, hogy menhelyi kutyáknak segítsenek otthont találni, méghozzá úgy, hogy trükköket, viselkedést tanítanak nekik. Ez a játékmenetben rendkívül egyszerűen jelenik meg: vannak úgynevezett trénerkártyák, amiken az látható, milyen elrendezésben kell a játékostáblán elhelyezni azonos vagy különböző típusú kutyákat, és ha sikerrel járunk, adott számú kutyát továbbküldhetünk a városba, a kertvárosba, egy vidéki otthonba, vagy ideiglenes befogadóhoz.

Az említett négy otthontípus mindegyikéhez tartozik valamilyen feltétel, amelynek megfelelve pontokat szerezhetünk. A városhoz például úgy érdemes kutyákat helyezni, hogy a lehető legtöbb különböző színű (típusú) legyen ott, a kertvárosba meghatározott típusúakat kell küldenünk, vidéken párok és triók kialakítása a cél, míg az ideiglenes otthonokba kerülő kutyák mindegyike egy pontot ér. Pont járhat továbbá a trénerkártyák teljesítéséért is, illetve a legvégén extra pontokat lehet szerezni annak függvényében, hogy egy-egy adott típusú kutyából kinél van a legtöbb a játéktáblán vagy az otthonokban.

Egy játékos a saját körében három akcióból választhat, kettőt kell végrehajtania, de ismételhet is: elvehet kutyát, trénerkártyát, vagy mozgathatja egy már lehelyezett kutyáját a tábláján. A készlet, amiből lapot és kutyazsetont lehet venni, játékosszámtól függően 4 vagy 5 elemű, zsákból és pakliból húzni nem lehet, így a választási lehetőségek száma is korlátozott, és a kínálat is folyamatosan cserélődik. A játék akkor ér véget, ha egy játékos teljesít 7 trénerkártyát, és mindenki ugyanannyi kört játszott.

A haladó játékváltozatban a játéktábla egyes mezői extra hatásokat váltanak ki, érdemes mihamarabb erre váltani, izgalmasabbá teszi a játékmenetet. Nagy energiát fektettek az egyjátékos mód megtervezésére is: ebben az a célunk, hogy kihívásokat teljesítsünk a lehető legtöbb pontot szerezve, miközben az automata szabotálni igyekszik minket, folyamatosan eltávolítva a kártyákat és lapkákat.

Szívmelengető

Felmerülhet a kérdés, hogy kutyák meghatározott alakzatokba rendezésétől hogyan jutunk el az örökbefogadásig, hiszen a valóságban inkább szobatisztaságra, barátkozásra nevelés útján lehet befogadhatóvá tenni egy-egy jószágot, nem úgy, ha egymás mellé pakolásszuk őket. A készítők nem ültek rá kifejezetten a témára, a Szerető otthon van annyira absztrakt, hogy más tematikával is működhetne, de a tudat, hogy menhelyi kutyáknak segítünk, jelentősen fokozza az élményt (ráadásul a kiadó Gémklub 200 Ft-ot adományoz az Etyeki Állatvédők Egyesületének minden megvásárolt példány árából), a tematika és a játékmenet kontrasztján meg kár lenne fennakadni - mondom ezt úgy, hogy azt gondolom, ha a trénerkártyáknak legalább nevet adnak, máris jobb a helyzet.

Kell néhány játszma, míg ráérzünk arra, mit érdemes csinálni, hogy nem csak a trénerkártyák teljesítése fontos, hiszen a pontok nagy részét az otthonok után kapjuk, de ha ez megvan, koncentrálhatunk a győzelemre. Villámgyorsan pörög még 4-5 fővel is, két komolyabb játék közé is tökéletes.

(A játékot köszönjük a Gémklubnak!)

Szerető otthon

  • Tervező: Lottie Hazell, Jack Hazell
  • Eredeti kiadó: Birdwood Games
  • Magyar kiadó: Gémklub
  • Játékosszám: 1-5 fő
  • Korhatár: 8+
  • Időtartam: 20-45 perc
  • Játékszabály: Gémklub.hu

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)